Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China Uncensored

Доходоносно: насърчаване на цезарово сечение

През последните десетилетия ражданията с цезарово сечение в Китай са се увеличили много и някои медии съобщават, че повече от половината жени в Шанхай избират да раждат по този начин. Много от тези жени са под 30-годишна възраст. Защо става това в Китай?

Според Женския център за здравна грижа в Шанхай, ражданията чрез цезарово сечение са 54% от всички раждания в болниците в Шанхай, като в някои болници достигат 62%. Това е четири пъти повече от процента, обявен от Световната здравна организация.

Заместник-председателката на Китайската асоциация за майчинството и грижа за децата, Панг Руян (Pang Ruyan) коментира: "Таксите за цезарово сечение са два пъти по-големи от тези за естествено раждане; в някои болници, колкото повече цезарови сечения направят, толкова повече бонуси получават служителите. Някои болници оказват натиск върху бъдещите майки да изберат цезарово сечение."

Добре запознат човек разкри, че има много повече разходи, свързани с цезаровото сечение, и следователно могат да бъдат удържани повече такси за обезболяващи, наем на операционна зала, повече медикаменти за майките… и по-дълъг престой в болницата.

Ли (Lee), жена, претърпяла цезарово сечение преди около година, каза за медиите: "Защо в последния момент лекарят ми каза, че тазът ми е прекалено малък и това не е подходящо за естествено раждане?... Една приятелка е много по-слаба от мен и има по-малък таз, а имаше много спокойно естествено раждане!"

Джоу (Zhou), която е родила преди 2 години в Америка, сподели наблюденията си: "В Америка дори жените над 40 години настояват да раждат по естествен начин; но много мои приятелки тук (в Китай) се подлагат на цезарово сечение. Понякога това е предложено от докторите им, някои питат докторите си и те приемат избора за даденост."

Децата, родени чрез цезарово сечение, понякога имат повече здравословни проблеми.
Гинеколог от болница "Тонгдзъ" в Шанхай (Shanghai Tongji hospital), д-р Ли Хуайфанг (Dr Li Huaifang), обясни: "Процесът на естествено раждане позволява на майката лесно да се възстанови след няколко часа и да приема нормална храна; докато цезаровото сечение нарушава естествената структура на човешкото тяло и обхватът на заболяванията при новородените е от 2 до 5 пъти по-голям, отколкото при родените по естествен начин."

По думите на директора на болница "Червената къща" в Шанхай (Red House Hospital), У Джинглей (Wu Jinglei), цезаровото сечение може да увеличи психологическите проблеми при децата. Чести симптоми са: кратък период за задържане на вниманието, по-малко информираност, хипер дефицит на внимание, лесна раздразнимост, прекомерна отбранителност; избягване на къпане, избягване на групови дейности и игри и още негативни характеристики.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!