Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Големият взрив не е началото на Вселената?

Учени откриха радиационни пръстени в Космоса, които са по-стари от Големия взрив

Големият взрив може да не е бил началото на Вселената, а само нова глава в историята й, съобщи БТА, позовавайки се на news.com.au.

Учени откриха радиационни пръстени в Космоса, които изглeждат по-стари от Големия взрив. Теорията предлагат теоретикът Роджър Пенроуз от Оксфордския университет и Вахе Гурзадян от Института по физика в Ереван.

Те регистрираха радиацията в концентрични кръгове с по-ниска от средната температура в космическия микровълнов фон, останал от Големия взрив. Космическият микровълнов фон е от период 300 000 години след Големия взрив.

Той е с постоянна температура, която е свързана с плътността. Според математическо изследване пулсове енергия са създали еднороден район от тъмна материя, който се вижда като кръгове. Тези пулсове са резултат от гравитационни вълни от предишни еони, които достигат до настоящето.

Двамата учени приемат, че ако Големият взрив е бил само един, той би предизвикал огромни изблици на гравитационна енергия, а не еднородни вълни като в кръговете.

Според тях кръговете са доказателство за сблъсъци между няколко свръхмасивни черни дупки, които са станали в предишен етап от историята на Вселената. Това предполага, че е имало и други етапи, а и че ще има и нови.

"Това, което смятаме за цялата история на Вселената, започваща от Големия взрив... е само един еон от вероятно безкрайната поредица от такива еони" - твърдят учените.

Кръговете не могат да бъдат обяснени от сегашната "инфлационна теория", която приема, че Вселената се е разраснала бързо от размера на атом през първите наносекунди след Големия взрив. Инфлацията най-вероятно би изравнила тези кръгове, а и те въобще не биха се появили. Според Дейвид Спергел от университета Принстън съществуването на подобни кръгове в микровълновия фон наистина противоречи на инфлационния модел.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!