Следвайте "Буднаера" в Телеграм

James Burke, Epoch Times

Нарушения на човешките права подклаждат здравната криза в Бирма

Банкок – Здравето на цивилните в конфликтните зони на източна Бирма, особено на жените и децата, е сред най-лошите в света, твърди нов доклад, издаден наскоро в Банкок.

След проучване на 21 общини в конфликтните зони изследователите са установили, че над 40% от децата под 5-годишна възраст са сериозно недохранени и едно на всеки седем от тях ще умре, преди да достигне тази възраст.

Изготвен от мрежа общностни организации, докладът под наслов „Диагноза: критична“ („Diagnosis: Critical“) посочва, че хроничната криза в здравеопазването, наблюдавана в източна Бирма, е в резултат от официалната липса на инвестиции в здравеопазването, от продължителен конфликт и широко разпространени нарушения на човешките права.

Криза в здравеопазването
Криза в здравеопазването: Деца от племето Карен в бежански лагер на границата между Тайланд и Бирма. Според нов доклад в близката източна Бирма 60% от смъртните случаи при деца до 5-годишна възраст са вследствие на предотвратими заболявания.

„В източна Бирма смъртността на децата под 5-годишна възраст е сравнима с конфликтните зони на Конго и Судан – каза Най Айе Луин (Nai Aye Lwin) от организацията Backpack Health Worker Team, подпомагаща различни общности в Бирма. – Открихме, че 60% от тези случаи на деца под 5 години са били вследствие на предотвратими заболявания.“

„Проучването ни показва ясна връзка между нарушенията на човешките права и слабите здравни показатели при семейства, подложени на принудителен труд: за децата ще е два и половина пъти по-вероятно да умрат“, посочи Най.

Докладът е установил и че един на всеки трима души е преживял през изминалата година някаква форма на нарушение на човешки права в ръцете на военните.

„Общностните организации са ограничени от липса на ресурси и текущи нарушения на човешките права от страна на военния режим. … За да се адресират правилно нуждите на здравната криза в източна Бирма, нарушенията на човешките права трябва да престанат“, заяви Най.

По думите му миналата година Бирма е имала 2,5 млрд. щ.д. търговски излишък, но военната хунта е отделила само 1,8% от общия си бюджет за здравеопазване, като 40% отиват за военните.

Цивилните на прицел

Откакто Бирма извоюва независимостта си от Великобритания през 1948 г., различни етнически групи в източната част на страната са се стремели към по-голяма автономност, което довежда до случаи на въоръжени бунтове. Понастоящем голям брой въоръжени групи в източна Бирма, като Националноосвободителната армия на Карен и армията на Шан-юг, продължават да се противопоставят на военната хунта, управляваща етнически многообразната държава от 1962 г.

В разправата с тези групи част от стратегията на бирманските военни включва насочването към цивилното население, което е довело до продължаващи нарушения на човешките права.

Според д-р Синтия Муанг (Cynthia Muang), ръководител на клиника на тайландско-бирманската граница и председател на Бирманската медицинска асоциация, кризата в здравеопазването през последното десетилетие постепенно се е влошавала.

„Все още остават широко разпространени нарушенията на човешките права, принуждаващи хората да напускат домовете си, или [военните] блокират достъпа до всякакви налични здравни услуги – посочи Муанг. – Съществуват ограничения за хуманитарната помощ, особено за международната хуманитарна помощ в някои от тези най-зле ударени общности.“

По думите й в нейната клиника в граничния град Мае Тао въпреки че границата е затворена, болни бирманци я пресичат нощем, за да търсят помощ. „Хората все пак намират начин, те поемат риска да дойдат в Тайланд през нощта“, каза тя.

Д-р Муанг разказа, че общностни здравни работници правят всичко по силите си, за да предоставят здравни грижи, но за тях това е трудно поради настоящия конфликт и големия брой сменили местоположението си хора.

Според изчисленията към момента има 140 000 бирманци, живеещи в тайландски бежански лагери, докато други 2 млн. души се трудят здраво в кралството като преселнически работници (повечето от които правят това нелегално).

Дестабилизация

Д-р Воравит Суванваничкиж (Voravit Suwanvanichkij), изследовател от Института за обществено здраве “Блумбърг” на университета “Джон Хопкинс”, сподели, че здравната криза в източна Бирма има дестабилизационни последствия за югоизточния Азиатски регион и особено за Тайланд.

„Говорим за около 2000 км. дълга граница, от която по-малко от 5% е добре обозначена … така че тя не е бариера за инфекциозните заболявания“, посочи д-р Воравит.

По думите му през последното десетилетие 90% от случаите на малария в Тайланд са намерени на тайландско-бирманската граница, наред с други болести, които са били под контрол в Тайланд, като елефантиазиса.

„Ако тази ситуация продължи и резистентна форма на малария се разпространи в този регион и отвъд него, би било катастрофа“, каза той и добави, че ако избухне значителна, подобна на ТОРС епидемия, би било трудно тя да бъде задържана в тази област.

„Ако тези проблеми не се разгледат, Тайланд и регионът ще трябва да понесат главния удар от здравните провали на Бирма“, заяви д-р Воравит.

Следващия месец военната хунта ще проведе серия национални избори, остро критикувани от критиците, според които те не са нищо друго, освен фарс, създаден с цел по-нататъшното укрепване на военното управление.



Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!