Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sonya Bryskine, Epoch Times

Броят на загиналите от замърсяването на въздуха наближава 600

Очаква се през 2010 г. крайпътното замърсяване на въздуха в Хонконг да убие повече от удвоения брой хора, засегнати от епидемията на ТОРС от 2003 г. в Хонконг, според една от водещите институции за опазване на околната среда…

Данните, публикувани ежедневно от факултета по обществено здраве на Хонконгския университет, показват, че от януари 594 души са починали преждевременно поради ефекта от зашеметяващите нива на замърсяване в седем-милионния метрополис.

Крайпътното замърсяване в Хонконг достигна рекордни нива през последните две тримесечия.
Крайпътното замърсяване в Хонконг достигна рекордни нива през последните две тримесечия. (Ed Jones/AFP/Getty Images)

Цифрата вече е надминала официално обявените жертви от епидемията на ТОРС, за която се смята, че е убила 299 души в Хонконг преди седем години.

Крайпътното замърсяване достигна рекордни нива през първото тримесечие на годината, с което предизвика сериозни предупреждения за здравето и призиви към главния губернатор на Хонконг, Доналд Цанг (Donald Tsang), за справяне с влошаващите се екологични вреди.

Според екологичния индекс „Хедлей“ (Hedley Environmental Index – HEI), публикуван в реално време от Хонконгския университет, замърсяването на въздуха вече е струвало на региона 1.3 милиарда хонконгски долара (167.54 милиона щатски долара) само за тази година. Към 13 октомври смогът е довел до 4.36 милиона посещения при лекари и почти 45 000 болнични престои.

Без признаци за значителни подобрения в намесата на правителството за намаляване на смога, натискът върху администрацията на Цанг за заздравяване на политиките по околната среда се повишава.

„Това трябва да е приоритет за правителството“, заяви Джоан Ой (Joanne Ooi), главен изпълнителен директор на неправителствената организация Clean Air Network; те използвали камион, покрит с черни балони, който преминал през града миналата седмица, за да подчертаят проблема, съобщи Bloomberg. „Въздействието на крайпътното замърсяване върху здравето се влошава и е изключително опасно. Няма по-голям проблем в Хонконг.“

По-рано тази година представители от областта на екологията призоваха правителството да преразгледа предложението от 2008 г., което изисква увеличаване на таксата за камиони и микробуси, които са на над 15 години.

Тогава предложението беше отхвърлено с мотива, че би оказало прекалено голям негативен ефект върху икономическите резултати.

Вместо това бе въведена система за субсидии, с цел да окуражи шофьорите да заменят старите си превозни средства с по-чисти автомобили. Обаче собствениците само на 13 000 целеви автомобила са се възползвали от безвъзмездната помощ, докато други 38 500 остават на улицата, според доклад на South China Post.

Превозни средства на 15 и повече години изпускат около 20 пъти повече замърсители, отколкото по-новите. Тези емисии могат да причинят безброй здравословни проблеми, особено за младите и възрастните хора.

От юли индексът на крайпътното замърсяване, който измерва нивото на вредни газове, като серен диоксид и озон, е регистрирал високи нива на вредни замърсители в 68% от времето и изключително високи нива в 9.8% от времето, според данни на Хонконгската агенция по околна среда.

При тези нива обикновено се издават здравни предупреждения за хора, които страдат от респираторни заболявания, а на населението се препоръчва да ограничи времето, прекарано в задръстванията на движението.

Приносът на континентален Китай

Според индекса HEI 60% до 70% от замърсяването в Хонконг произлиза от пристанището в региона на континентален Китай Пърл Делта (Pearl Delta) – процъфтяващ промишлен център.

През последните години неспособността на континентален Китай да се справя с растящото търсене на енергетичната система е принудило много фабрики да работят с по-евтини генератори, на които липсват качествени филтриращи системи и отделят вредни замърсители, които след това са отвявани към Хонконг.

Въпреки това индексът HEI също показва, че през 53% от времето Хонконг е най-силно повлиян от местното замърсяване от използващи въглища заводи, автомобили и други генериращи замърсяване машини. Замърсяването от континентален Китай не влияе силно на Хонконг през цялата година, защото само през зимата ветровете духат от север.

Бизнесът понася загуби

Проблемите със замърсяването са засегнали и бизнеса, което кара много хора да стоят настрана.

Според проучване от 2008 г. на Американската търговска камара 40% от организациите-членки се сблъскват със сериозни затруднения при набирането на хора, които да работят в Хонконг, поради проблемите със замърсяването.

В лоши дни, „когато излезете на улицата, на практика можете да сдъвчете въздуха“, казва Майк Килбърн, ръководител на програмата за опазване на околната среда за консултантската организация Civic Exchange, съобщи USA Today.

Хонконг винаги е бил център на международната бизнес общност. Например около 1 400 американски компании имат офиси там и повече от 60 000 американски граждани живеят в Хонконг, според Държавния департамент на САЩ.

Генералната търговска камара на Хонконг също призова правителството да действа бързо или подкрепата от международната общност ще бъде изгубена.

По отношение на приоритетната задача за подобряване на околната среда, главният изпълнителен директор на камарата Алекс Фонг отбеляза, че въпросите за качеството на живот, най-вече замърсяването на въздуха, са оказали влияние върху привлекателността на Хонконг като място за бизнес и живот.

„Според хората в бизнеса, по-специално чуждестранната общност, въздухът в Хонконг не се подобрява и това се отразява на способността им да наемат хора“, посочва Фонг, според доклад на Bloomberg.

Камарата призова за решителни действия за подобряване качеството на въздуха, които включват засилване на търсенето на нови начини за осигуряване стимули за замяна на стари автобуси и камиони; насърчаване на зеления транспорт, като електрическите превозни средства; и приемане на по-високи стандарти за гориво на плавателните съдове.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!