Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Разследващият журналист Асен Йорданов номиниран за престижна медийна награда

Българският разследващ журналист Асен Йорданов е номиниран за медийната награда Leipzig Media Award за свободата и бъдещето на пресата.
http://www.leipziger-medienstiftung.de/

Награждаването ще стане на церемония тази вечер в рамките на Първия медиен конгрес в Лайпциг, в присъствието на германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Конгресът протича при изключителни мерки за сигурност заради присъствието сред номинираните на датския карикатурист Курт Вестергард. Вестергард, който е на 75 години е автора на карикатури на пророка Мохамед, заради които получи смъртни заплахи и едва не бе убит от ислямски интегрист.

Leipzig Media Award се присъжда на изявени журналисти, издатели и медийни институции, които са ангажирани с каузата за защита на свободата на словото и правейки това се излагат на риск.

В списъка на наградените от 2001 до 2009 г. са журналисти със световна репутация: убитата преди 4 години Анна Политковская, Роберто Савиано, който има издадена смъртна присъда от италианската "Камора", хърватския журналист Душан Милюш, който през 2008 г. беше пребит с бухалки и също живее под полицейска защита, Уин Тин, който от 18 години е зад решетките в Миянма.

Носители на приза са също американският разследващ репортер Сеймур Хърш и журналистът от BBC Алън Джонстън, държан 114 дни като заложник в Палестина.

Българският журналист от Нова телевизия Васил Иванов, пред чийто дом през 2006 г. беше взривена бомба също е носител на Leipzig Media Award.
http://www.leipziger-medienstiftung.de/

Асен Йорданов е нападнат с нож и бухалки от трима души пред дома си в Бургас на 10 декември 2007 г. Журналистът, който е тренирал бойни изкуства успява да отблъсне нападателите.

През февруари същата година колежката му Мария Николаева от в-к Политика е заплашена от мутри, че ще бъде залята с киселина заради разследване за злоупотреби със земи в Странджа, публикувано в съавторство с Асен Йорданов.

На 22 септември 2008 г. журналистът Огнян Стефанов е зверски пребит с чукове и метални тръби от неизвестни лица.

До този момент нито едно от тези посегателства срещу журналисти в България не е разкрито от властите. По информация от разследващи и прокуратурата по случаите отдавна не се работи.

Заради нападенията над журналисти и зависимостта на медиите от олигарси и властимащи, България се срина в класациите за свободата на словото след страни като Того, Танзания и Либерия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!