Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Потресаващ доклад на БХК за домовете за изоставени болни деца в България

Близо 240 са починалите в държавните детски домове за изоставени болни деца през последните 10 години, 31 деца на умрели от глад. Това са само част от констатациите в публикувания днес доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието в тези държавни институции.

Проверките на всички домове бяха извършени с помощна на прокуратурата, която е започнала 166 предварителни производства.

Според Маргарита Илиева, зам.-председател на Българския хелзински комитет и тази година продължиха да умират деца. Те не умират от уврежданията си и поне 3-4 от тези смъртни случаи са били предотвратими.

Причина за 31 от смъртните случаи е гладът и системното недохранване, 84 от децата са починали в следствие от занемаряване, 13 от тях - заради лоша хигиена, 36 смърти са от пневмония, тоест от студ или залежаване, а две деца са починали от насилие, упражнено върху тях. Не е установена причината за 15 смъртни случая. Дори аутопсия не се прави, а документацията за това защо умират децата е изключително нередовна, коментира Илиева.

149 деца са умрели в домовете и не са били заведени в болница. Има други деца, които са били хоспитализирани от болницата, но са били изведени от болницата малко преди да умрат, а поне 11 деца са били късно хоспитализирани, каза още зам.-председателят на БХК.

103 деца в момента страдат от недохранване и са в реален риск да умрат от глад или от изнемощяване, коментира Маргарита Илиева. Проверките са установили и 622 случая на тежки зарази и опаразитяване. В някои домове като Медвен, Гомотарци, Сладък кладенец хигиената е драстично лоша и през годините се повтарят множество епидемии.

"Когато мислим за тези места като домове можем да го правим с гримаса. Няма никакъв контрол от страна на местната власт", каза още Илиева. Проверките са установили и 7 документирани случая на сексуално насилие, поне 8 на физическо насилие, в това число и обесване. Във всички случаи отделите за закрила на детето са били наясно със случващото се, смятат от БХК.

Няма дете жертва на насилие, което да е получило помощ или справедливост, обясни Илиева. В поне 8 дома се практикува връзване на децата към различни предмети. Има поне 17 документирани случая на такава физическа имобилизация. Има деца, които са прекарвали месеци от живота си вързани. На някои деца се предписват много тежки лекарства, за да се контролират. Над 90 деца са химически обуздавани с медикаменти. На 167 деца са били изписвани опасни лекарства, често вредни и излишни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!