Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Косата показва състоянието на организма

Тя може да покаже колко стресиран е човек, или дали е изложен на повишен риск от инфаркт

По косата на човек експертите могат да прогнозират състоянието на организма, в частност, колко стресиран е човек, или дали е изложен на повишен риск от инфаркт, пише БТА. позовавайки се на "Дейли експрес".

Изследователите от университета на Западно Онтарио са установили, че измервайки нивата на стресовия хормон кортизол в кичур коса, могат да предскажат дали рискът от сърдечен удар е неизбежен.

Кортизолът обикновено се изследва в урината или слюнката. Тези тестове обаче разкриват стресовите нива само за времето, по което е взета пробата и по тях не може да се съди за стреса в дългосрочен аспект.

"Известно е, че човешкият косъм расте средно с един сантиметър на месец. Ако изследваме шест сантиметра коса, можем да отчетем нивата на стреса за изминалата половин година", обяснява д-р Гидиън Корън от изследователския екип.

Специалистите са изследвали 56 мъже от Израел, които били прекарали инфаркт. От косите им и от тези на контролна група мъже били взети проби. Оказало се, че в пробите на всички изследвани лица, прекарали инсулт, нивата на кортизола са били високи в трите предходни месеца.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!