Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Shar Adams, Epoch Times

Китай шпионира служител на австралийската авиолиния Qantas

СИДНИ – Служителка на австралийската авиолиния Qantas (Куонтас), отстранена от работата си, след като била депортирана от Китай заради практикуване на Фалун Гонг, вероятно е била под прицела на китайски шпиони, каза представител на Фалун Гонг от Австралия…

Г-н Джон Делър (Mr. John Deller), говорител на Фалун Дафа Асоциацията на австралийския щат Нов Южен Уелс, каза, че Фалун Гонг практикуващата Шеридан Генрич (Sheridan Genrich), стюардеса в Qantas, била спряна и разпитана, преди да бъде претърсена по време на престой в Пекин.

„Те предварително са я набелязали, затова би трябвало да знаят, че е Фалун Гонг практикуваща”, каза той за Epoch Times.

Служителка на австралийската авиолиния Qantas (Куонтас), която практикува медитативната практика Фалун Гонг, била отстранена от работата си, след като била депортирана от Китай.
Служителка на австралийската авиолиния Qantas (Куонтас), която практикува медитативната практика Фалун Гонг, била отстранена от работата си, след като била депортирана от Китай. Представител на Фалун Гонг от Австралия каза, че тя вероятно е била под прицела на китайски шпиони. (Courtesy of Sheridan Genrich)

Г-жа Генрич, чийто случай е представен пред Трибунала за взаимоотношенията на работното място (Fair Work Tribunal), казала на изслушването, че била отделена от останалия екипаж, разпитана за вярванията й и й било казано никога да не се връща или ще има „сериозни последствия”, съобщи News Limited.

Стюардеса в най-голямата австралийска авиолиния от 2001 г. насам и, според нейния адвокат, „с отлично служебно досие”, г-жа Генрич била отстранена от дълги полети и понижена до нископлатена длъжност.

Нейното задържане и последващо депортиране трябва да са пряк резултат от работата на китайски агенти в Австралия, каза г-н Делър.

„Китайското консулство и всички техни мрежи от агенции в Австралия, наблюдават хората, които практикуват Фалун Дафа, затова за тях е много лесно да получат информация за хората, които практикуват, и определено са я набелязали”, каза той.

Според News Limited, правният адвокат на г-жа Генрич, Шейн Принс (Shane Prince) казал пред Трибунала, че г-жа Генрич желае да бъде възстановена на международни маршрути и компенсирана за загубените заплати, твърдейки, че Qantas нечестно я е дискриминирала.

Австралийската авиолиния се обосновала с това, че международният екипаж трябва да може да пътува навсякъде, а депортирането на г-жа Генрич й пречи да изпълни това изискване.


Въпреки това има съобщения за изключения, включително тайвански стюард, който е освободен от полетите на Qantas до Китай.

Адвокатът на авиолинията, Рейчъл Бернаскони (Rachel Bernasconi), казала пред Трибунала, че според слухове по време на полет г-жа Генрич носела със себе си книгата „Джуан Фалун”, която съдържа философията на Фалун Гонгкакто и вестника Epoch Times, известен с критиката си срещу китайския режим, съобщи News Limited.


Австралийската авиолиния твърди, че г-жа Генрич трябва да знае, че те са незаконни в Китай и че в наръчника за екипажа е определено, че членовете на екипажа не могат да „пренасят” вестници докато са на смяна.

Г-жа Генрич признала, че ги е носила в багажа си, но казала, че вестниците са били подаръци за приятели, за които мислила, че ще искат да научат какво се случва извън Китай.

Фалун Гонг не е незаконен

Г-н Делър каза, че дори да е широко известно, че Фалун Гонг и свързани с него материали са забранени от китайската комунистическа партия, е неправилно да се каже, че Фалун Гонг и свързаните материали са незаконни.

„Фалун Гонг не е незаконен в Китай”, каза той. „За да се обяви нещо за незаконно, Народният конгрес трябва да приеме съответните закони за това; за Фалун Гонг това не е правено”.

Г-н Делър каза, че според китайските закон и конституция, хората в Китай имат правото на свобода на вярванията и свобода на изразяването.

„Всъщност, което е незаконно е преследването на Фалун Гонг”, каза той.

Инициирано през 1999 г. от тогавашния лидер Дзян Дзъмин, преследването на Фалун Гонг продължава под настоящото управление на комунистическия режим от неофициалната управленска структура, позната като Управление 610.

„Това става извън правителствения контрол, извън съдебната система и извън всички законни инструменти на китайското правителство”, каза той.

Австралийските ценности са компрометирани

Г-н Делър каза, че е разочарован от Qantas за раболепниченето пред китайската комунистическа партия и по-специално, че не е защитила австралийските ценности.

„Тя [г-жа Генрич] трябва да има правото да отстоява работата и живота си, съобразно австралийските принципи и свободи, когато посещава временно страни като служител на Qantas”, каза той.

Г-н Делър каза, че Фалун Гонг е традиционна китайска медитация и упражнения, с основни принципи истинност, доброта и търпение.

„Само в Китай хората са преследвани за това, че се опитват да бъдат добри”, каза той, добавяйки: „В Тайван е същият китайски народ, но Фалун Гонг е високо ценен като значима и истинска част от китайската култура.”

Случаят на г-жа Генрич бе изслушан от австралийския комисар Франк Рафаели (Frank Raffaelli), който ще вземе решение по случая.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!