Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Лелевизия

М. Георгиев
Стършел

На 26 август се навършват двайсет години от палежа на Партийния дом. На тази дата изтича давностният срок и делото за пожара ще мине в архива.

Преди месец и половина над стотина интелектуалци написаха писмо до главния прокурор, до председателя на правната комисия в НС и до вътрешния министър за подновяване на разследването, преди да е изтекъл срокът.

Към писмото си те приложиха и копие от документалния филм на режисьорката Малина Петрова "Приключено по давност". Този филм-разследване разкрива много истини за оная мистериозна августовска нощ. Истини, които следователи и прокурори не можаха (или не поискаха) да разкрият за двайсет години. Една режисьорка с една камера дава урок по професионализъм на цялата ни правораздавателна система.

На писмото си интелектуалците са получили отговор само от Главна прокуратура. Отговорът е формален и никакво ново разследване на пожара не се предвижда. За прокурорите филмът на Малина Петрова не е достатъчен да се самосезират и да си развалят рахата с нови процесуални действия...

Следователно виновни няма, случаят е приключен - забравете!

При тоя главен прокурор друг резултат, освен формален отговор, не сме и очаквали. Но все пак имахме очакване, че поне Българската национална телевизия ще излъчи филма на Малина Петрова "Приключено по давност".

Този филм трябва да бъде видян от максимален брой зрители, а пък нека всеки зрител да си прави изводите и сам да стигне до отговора на "Кой запали Партийния дом?"...

С някаква надежда разгледахме предварително обявената седмична програма на БНТ. И с вяра (Анкова), че новото ръководство се е сетило да отбележи годишнината с тоя филм, а с това и да покаже, че БНТ е наистина обществена телевизия.

Нищо подобно... В предварителната програма за сряда (25 август) след "По света и у нас" е програмиран американски игрален филм за пожара в Оуклънд. А в четвъртък (26 август) по същото време ще се излъчи италианският филм за мафията "Капитанът".

Тоест от БНТ можем да научим за пожара в Оуклънд и за италианската мафия, но не и за пожара на Партийния дом и за раждането на българската мафия.

Въобще.. Въобществена телевизия!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!