Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кремена Крумова/Епок Таймс България 

Лов на деца-вещици в Нигерия

Все повече деца са обвинявани и малтретирани за "магьосничество" 

Обвинявани за всякакви нещастия в Нигерия, деца на крехка възраст могат да бъдат заклеймени като „вещици” и да бъдат отхвърлени от своите семейства, или дори по-лошо—да бъдат потопени в киселина, погребани живи или отровени, или оковани и изтезавани в църкви с цел изтръгване на „признания” в магьосничество.  

Вярванията във  вещици са дълбоко установени в Нигерия, както и в други африкански държави. Тези вярвания, комбинирани с нарастване на трагедиите, причинени от аморфни социални проблеми като бедност, СПИН и загубата на силна общност, създават смъртоносна почва, върху която все по-голям брой деца са принасяни в жертва заради това, че в света нещата не вървят както трябва.  

Лов на деца-вещици в Нигерия
Лов на деца-вещици в Нигерия
Лов на деца-вещици в Нигерия

Според неотдавнашен доклад на УНИЦЕФ „Деца, обвинени в магьосничество”, броят на подобни обвинения нараства в Нигерия, особено срещу деца и младежи.  

От УНИЦЕФ отбелязват, че често обвиненията се правят в условията на „мулти-кризисни” ситуации и обикновено са насочени срещу деца, които са вече уязвими.  

„Това, което  се случва е, че членове на семейството, общността или църквата обвиняват дете в магьосничество, много често след някакъв вид нещастие, като смърт на роднина, загуба на работа или безплодие. Малки деца, които са палави или свръх активни, деца, които обичат да спят навън нощем при горещо време, или дори бебета, които плачат много, са обвинявани в магьосничество”, писа до Епок Таймс Паула Федески, завеждащ комуникации в УНИЦЕФ Нигерия, по електронната поща.  

Докладът описва ужасяващи обвинения: едно дете „признало” как е убило 800 души, докато летяло върху парче дървена кора.  

Документалният  филм на британската телевизия Канал 4 (Channel 4), „Спасяване на децата-вещици на Африка” ("Saving Africa’s Witch Children") показва шокиращи кадри с деца в Нигерия, обвинявани в магьосничество. Малко момиченце разказва как местен пастор казал на майка му, че е вещица, майката повярвала и изгорила момиченцето с огън.  

Друго момиче било обявено за вещица, а след това било бито и принудено да издаде кои са другите вещици в селото, всички от които били измъчвани впоследствие. Във всички тези случаи нямало каквито и да е доказателства срещу децата. И самите деца отричат да са вещици.  

Християнски свещеници често подстрекават обвиненията. Те подбуждат омраза между децата и техните семейства, и след това изнудват роднините за пари, за да извършат „избавление”.  

Емили Секер, доктор на юридическите науки, е експерт в неправителствената организация Stepping Stones в Нигерия. Организацията се занимава с благотворителност и подкрепа на деца в уязвимо и неравностойно положение в района на Нигерийската делта.  

„В Нигерия  децата са особена мишена на обвинения в магьосничество. Дори могат да станат обект на оскърбителни церемонии на „избавление”, целящи да изгонят духа от вещицата. Децата са често изоставяни или незачитани от своите семейства, и нерядко са изхвърлени на улицата”, писа Секер по електронната поща от Нигерия.  

„Когато децата са обвинявани в магьосничество, се казва, че те навлизат в духовния свят, докато спят, и оттам причиняват вреда на хората”, добавя Секер.  

Противно на така наречените „показания” на деца-вещици, които са понякога изтръгвани със сила и мъчения, няма документирани данни, че децата на практика са извършили някакви престъпления.  

‘Няма физически  доказателства, че децата, заклеймени като вещици, са извършили кое да е от действията, в които са обвинявани”, казва Секер.  

Методите за „третиране” на вещици варират  от изоставяне, изолация, обществено опозоряване, до ужасяващо убиване в различни варианти: убиване в гората, потапяне в киселина, отравяне с отровното растение асире, погребване приживе, оковаване и измъчване в църкви с цел изтръгване на „признания”, описва уебсайтът на организацията Stepping Stones. 

„В Африка няма ясно определение на магьосничеството, тъй като разбиранията за вещиците се различават при различните обществени групи”, обобщава Секер.  

Ролята на правителството 

Практиката на магьосничество се смята за престъпление съгласно законите на няколко африкански държави, но не и в Нигерия.  

В Нигерия злоупотребите  с деца, обвинявани в магьосничество, е престъпление както в съгласие с международните закони—Конвенцията на ООН за правата на детето, по които Нигерия е страна—така и съгласно Закона за правата на децата в Нигерия, приет в повечето териториални единици в страната, писа още Емили Секер от Stepping Stones. 

По-рано тази година нигерийското правителство официално осъди практиката на обвинения срещу деца за това, че са вещици и магьосници, признавайки съществуването на проблема със заклеймяване на невинни деца, според медийни доклади.  

Постоянният секретар на Нигерия в Министерството на жените и социалното развитие, Алхаджи Идрис Кута, нарече практиката „неприемлива и заслужаваща категорично осъждане”.  

Правителството  също обеща да ограничи дейността  на различни църкви в страната.  

Изявлението на власт имащите в Нигерия дойде  след като страната беше сериозно критикувана за лова на деца-вещици, по време на среща на ООН по въпросите на правата на детето.  

Нигерийското  правителство сега обещава да се бори с обвинителите и да предпази уязвимите  деца и подрастващи от физически и психологически мъчения в резултат на обвинения в магьосничество.  

Но както се отбелязва в документалния филм на Канал 4, полицията се затруднява да арестува виновниците—обикновено родителите или свещениците, които ги използват—тъй като селяните не сътрудничат.  

„Никой не иска да върне у дома дете, обвинено в магьосничество”, добавя разказвачът във филма.  

Въпреки това борещите се срещу обвиненията на деца в  магьосничество в Нигерия виждат надежда.  

Линда Баттарбее, експерт от Stepping Stones приветства позицията на правителството.  

„Това е голяма победа за правата на децата в Нигерия. Ние сме доволни, че нигерийското федерално правителство официално заяви своята позиция относно обвиненията на деца в магьосничество, и своя ангажимент да изкорени тази ужасяваща практика”, пише Баттарбее в изявление, публикувано на Интернет страницата на Международния хуманистичен и етичен съюз (International Humanist and Ethical Union).  

Баттарбее изказва  задоволство, че министърът на въпросите на жените е писал до президента на Нигерия по темата.  

„Това изпраща  ясно послание на извършителите на тези ужасни действия, че ще бъдат открити  и наказани.”   

Текст и за трите  снимки: Децата обвинени в магьосничество, са подложени на жестоки физически и психически страдания в Нигерия. (Stepping Stones Нигерия)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!