Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Най-високоплатеният спортист на всички времена и народи е римлянинът Гай Апулей Диокъл

През своята спортна кариера той спечелил сума, равняваща се днес на 15 милиарда долара

Най-високоплатеният спортист на всички времена и народи е Гай Апулей Диокъл (Gius Appuleius Diocles), живял във втори век от нашата ера в античен Рим, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дейли Телеграф". През своята спортна кариера той спечелил сума, равняваща се днес на 15 милиарда долара.

Това показват резултатите от излседване на професор Питър Старк от университета в Чикаго. Гай Апулей Диокъл далеч изпреварва знаменития майстор на голфа Тайгър УУдс, който пръв от съвременните спортисти спечели 1 милиард долара през 2009 г.

Гай Апулей Диокъл е бил колесничар и участвал в най-популярния вид спорт в древен Рим – надбягванията с колесници - на най-големия стадион в тогавашния свят, хиподрума Циркус максимус. Дошъл в Рим от земите на днешна Португалия, той започнал спортната си кариера на 18-годишна възраст и я приключил на 42 г. За това време за своите победи заработил 35 863 120 сестерции. Сумата е изсечена на намерен при разкопки паметник, издигнат в чест на шампиона на древноримските състезатели от неговите фенове.

Днешните спортисти може да се смятат за бедняци в сравнение със спечеленото от античния колесничар. При това тогава не е имало печалби от реклами и други екстри. Спортистите получавали пари само за участието си в състезания. В античния свят надбягването с колесници е било много опасен спорт и често е завършвало със смъртта на участници. Победителите обаче получавали много пари от игрите, устройвани от богати римляни, заемащи официални длъжности, и от императори, спонсориращи масови зрелища, за да печелят популярност сред населението.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!