Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриха замърсена тоалетна хартия в Китай

Тоалетната хартия в Китай се произвежда често от рециклирана хартия, при обработката на която често се прибавят химикали за премахване на мастилото, флуоресцентни избелители, разсейващи и други химически вещества, които правят хартията по-бяла и мека. Неотдавна в Ocean Magazine беше публикувана статия за историята на една дама с фамилия Хуанг. Тя направила тест на марка тоалетна хартия, след чието използване започнала да чувства сърбеж…


„Чувствах сърбеж и некомфорт след като я ползвах. Така че се усъмних в нивото на хигиена на хартията“, каза г-жа Хуанг. „Изгорих едно парче хартия върху бяла чиния и се изненадах от това, което видях – хартията стана на черна пепел, а по чинията остана мазен и лепкав слой, който не можеше да се измие“, добави Хуанг.

Тоалетната хартия, изработени от рециклирана хартия, съдържа флуоресцентни и други химикали, за да стане по-бяла и мека.
Тоалетната хартия, изработени от рециклирана хартия, съдържа флуоресцентни и други химикали, за да стане по-бяла и мека. Експерти казват, че продължителното излагане на кожата на тези вещества може да доведе до рак. (Снимка интернет)
Изгорената тоалетна хартия става на черна пепел, като оставя слой от мазно и лепкаво вещество върху чинията, който не може да се измие.
Изгорената тоалетна хартия става на черна пепел, като оставя слой от мазно и лепкаво вещество върху чинията, който не може да се измие. (Снимка интернет)

Според Джанг Фенинг (Zhang Fenning), директор на Golden Woodpecker, компания специализирана в рециклирането на отпадъчна хартия със седалище в Пекин, „мазното жълто вещество, останало от изгарянето на тоалетната хартия, вероятно идва от някои химически вещества от списъка.“

Г-н Джанг добави: „На пазара има значително количество тоалетна хартия, направена от рециклирана хартия. Някои производители използват нестандартна рециклирана хартия, като добавят флуоресцентни и други химикали, за да стане бяла - това е обществена тайна в този отрасъл.“

Тоалетната хартия, направена от 100% оригинална дървесина, е доста бяла и без добавянето на химически вещества. Тъй като дървесината е скъпа, някои производители в Китай добавят бамбук, който прави хартията жълтеникава. Рециклираната хартия също може да се използва за изработката на качествена тоалетна хартия, но това изисква модерна технология, с което много малки и средни производители не разполагат.

Според служители на научноизследователския институт за производството на хартия в провинция Гуандун „ако тоалетната хартия [изгорена в експеримента] е направена от рециклирана хартия, вероятно мастилото [на рециклираната хартия] не е било преработено добре. Флуоресцентните избелващи средства са забранени, но за момента няма ограничения за други химически добавки.“

В доклад на изследователския институт за рак в Пекин се твърди, че непрекъснатото излагане на кожата на химически вещества като флуоресцентни избелители могат да доведат до рак.

Репортер на Guangzhou Daily наскоро посети местен пазар за продажба на хартия. Според етикетите повечето от изложената тоалетна хартия била направена от 100% дървесина от хартиени фабрики в провинция Гуандун. Обяснили му, че мострите сивкава хартия са също от дървесина, но без добавени избелители.

В една малка фабрика за хартия на име Чиан Гуан (Qiang Guang) в промишления парк Шаджоу (Shazhou) в гр. Донгуан, важен индустриален град в делтата на Перлената река, репортерът намерил купчина от рула тоалетна хартия на земята. В отдела за производство и пакетиране имало само две работещи машини с 4-5 служители. Не били взети никакви мерки за хигиена или дезинфекция.

Въпреки заявлението на регулаторния орган, че докладваният проблем с тоалетната хартия се дължи на замърсяване с мастило, след множеството инциденти със замърсено мляко на прах, отровни яйца и фасул, токсични играчки, както и с развалени ваксини, доверието на потребителите в Китай рухна. Те все още се съмняват.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!