Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan, Epoch Times

Медийната цензура в Китай скри убийство на полицай

Мъж уби с нож пътен полицай в северната китайска провинция, Ляонин (Liaoning), в събота по време на борба, последвала предполагаемо пътно нарушение. Публикациите за инцидента в популярни интернет форуми бързо бяха изтрити от държавните цензури, а от обажданията в различни полицейски управления не беше получена информация…

Китайски блогър, който твърди, че е бил свидетел, документира инцидента с няколко снимки.

Блогърът разказва, че борбата започнала около 13:00 часа ред сградата на архивния отдел в Дандон (Dandong), провинция Ляонин. Около 10 минути след като мъжът намушкал полицая, пристигнала бронирана полицейска кола. От нея излезли двама полицаи, но не арестували убиеца. Вместо това само наблюдавали ситуацията и разпръснали насъбралата се тълпа.

След още 10 минути повече от десет полицаи пристигнали с няколко коли, но те също само наблюдавали.

Около 20 минути по-късно бил повикан полицейски снайперист. Двете страни не предприели никакви действия за около 10 минути, тогава полицай направил три предупредителни изстрела с пистолета си срещу убиеца иззад полицейската кола. Въпреки това убиецът не се предал, а хвърлял стъклени бутилки, за да провокира полицията.

Мъж на средна възраст, който познавал убиеца, се опитал да преговаря с него. Той забелязал, че намушканият полицай е все още жив, и извикал полицаите да спасят ранения. Тогава убиецът намушкал ранения още два пъти. Полицията започнала да стреля срещу убиеца, след което няколко цивилни полицаи го атакували и го заудряли силно с метални лопати.

Убиецът бил откаран с линейка до болница, но намушканият полицай бил мъртъв.

Според друг блогър инцидентът започнал, когато мъж с мотоциклет минал на червено и пътната полиция започнала да го преследва. Когато пристигнали в Бюрото на земята и ресурсите, двамата се сбили. Полицаят първи ритнал мотоциклетиста и го зашлевил. Това разярило мъжа и той взел нож от багажника на мотоциклета си и още един от близката сергия за плодове, и намушкал полицая.

Няколко човека писаха в интернет форуми за инцидента. Всички публикации бяха бързо изтрити от държавните цензури. Свързаните с това публикации на Baidu's Tieba (популярен интернет форум) бяха затворени, а публикациите на Tianya’s forum (друга известена уеб страница) бяха изтрити.

Когато репортер позвъни в областното полицейско управление на Дженшин в Дандон, полицаят, който вдигнал телефона, казал, че не му е позволено да отговаря на въпроси и насочил репортера да се обади в градското полицейско управление на Дандон. Тогава репортерът се обади до отдела по криминално разследване на град Дандон, но получи същия отговор.

Полицаят, отговорил на обаждането в градското полицейско управление на Дандон, каза, че не знае за инцидента. На обаждане до отдела за връзки с обществеността на полицейското управление не бе отговорено.

Преди две години безработен мъж на име Ян Дзя (Yang Jia) стана герой на народа, след като уби шест полицаи в Шанхай. Ян извършил убийствата, за да отмъсти, че е бил разпитван като заподозрян за кражба на колело. Твърди се, че Ян бил брутално пребит, докато бил задържан в шанхайската полиция, в резултат на което изгубил сексуалната си функция. Обжалването му първоначално било пренебрегнато от властите и той взел нещата в свои ръце.

Ян бе съден при закрити врати и екзекутиран на 20 октомври 2008 г. Той получи широко съчувствие от китайската публика, която възприе делото като пример за това как хората са принудени да взимат правосъдието в свои ръце. Изказването на Ян, „Ако не ми отговориш, ще те науча”, се е превърнало в мото на китайския народ, разочарован от полицейската жестокост и съдебната несправедливост.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!