Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Qian & Yu Shan, Sound of Hope Network

Доклад за околната среда разкрива IТ-зависимо замърсяване с тежки метали

Отпадъци от тежки метали при производството на компютърни продукти за добре познати компании допринася за силното замърсяване на околната среда, се казва в доклад, изготвен от 34 природозащитни организации в Китай. Документът “Изследователски доклад 2010 за замърсяване с тежки метали от доставчиците на известни IТ марки“ е издаден на 26-ти май. В доклада се подчертава липсата на адекватен контрол от страна на китайския режим...

Природозащитните групи са установили, че в области като делтата на Перлената река и делтата на река Яндзъ, големите центрове за производство, които произвеждат печатни платки, са допринесли за сериозното замърсяване с тежки метали на местните реки, почвата и крайбрежните води.

Силно замърсена река
Силно замърсена река. (Sound of Hope Network)

Печатните платки са основен електронен компонент на IТ-продуктите. В процеса на производството им се отделят отпадъчни метали, включително олово, мед, никел, хром, както и други.

Много други отрасли в Китай изхвърлят отпадъци от тежки метали, включително такива, свързани с добива, топенето на метал, химическото инженерство, печатането, багренето, обработката на кожа, пестициди, както и фураж.

Експертът по околната среда г-н Ли Ли от Enviro-Friends Science and Technology Research Center заяви, че водещите световни IТ марки сa приели стратегията на аутсорсинг на производството и техните електронни компоненти често идват от доставчици в Китай.

Тези IТ предприятия получават големи количества евтини продукти, като оставят замърсяването зад себе си. Местните власти имат тенденцията да игнорират проблема, заети с гоненето на растеж на БВП, без да се грижат за щетите, нанесени на околната среда.

Ли обясни още, че много обикновени части, произведени за IТ фирмите, отделят сериозни замърсители по време на производствения процес. Тъй като при големите предприятия има търсене на части, много малки фирми “изникват“, за да посрещнат техните нужди. Ли подчерта, че "големи предприятия също носят социална отговорност за тях, ако тези малки фирми допринасят за замърсяването, без значение колко добри са техните продукти".

Г-н Джанг от "Грийнпийс" заяви, че много фирми, които замърсяват, са доставчици на добре известни компании, но въпреки това много предприятия са игнорирали доклада.

Той сподели, че въпреки публикуваните данни от всички тези свързани с околната среда мултинационални компании да са в съответствие със законите на съответните страни, в Китай те не отговарят на изискванията.

Според Джанг в момента китайският закон постановява, че една фирма трябва да даде информация за отделянето на отпадъци в срок от три месеца, след като компанията е била регистрирана от службата по околната среда за замърсяване над допустимото ниво. Въпреки това изследвания потвърждават, че "тези дружества не са следвали постановлението по свободна информация за околната среда", каза Джанг. Той допълни, че тъй като законът e въведен наскоро (1-ви май 2008 г.), това може да е причинатa да не му се обръща достатъчно внимание.

Г-н Джанг посочи още, че законът изрично предвижда местните отдели за защита на околната среда да наблюдават задължително компаниите-замърсители, и да могат да налагат глоби, за да ги спрат да замърсяват. Въпреки това изследванията са показали, че в този аспект те не са изпълнявали отговорностите си достатъчно добре.

Г-н Джанг посочи още, че някои клаузи в постанивлението не са много ясни. Няма ясна дефиниция на това, какво е “сериозно замърсяваща компания“. То дава ясна дефиниция на това, какво надвишава определения стандарт, обаче сериозното замърсяване не е показател, който може да бъде измерен.

"След като написахме доклада, предложихме на съответните министерства да дадат възможно най-скоро по-подробно обяснение", каза Джанг.

Джанг Бозу от “Friends of Nature“ заяви, че медиите са разкрили много големи нарушения на замърсяване с тежки метални за миналата година, което шокирало обществеността. Той подчерта, че общественият контрол, дори и в обстановката на ограничена комуникация като в съвременен Китай, е имал положителен ефект върху намаляването на нарушенията на замърсяване с тежки метали.

След публикуването на доклада от 34-те природозащитни организации, включително и Института по обществеността и околната среда и “Friends of Nature“, е изпратено съвместно писмо до директорите на 29-те известни IT фирми, в което се призовават да поемат повече отговорност за защитата на околната среда, както и да прегледат своите доставчици. Вече двадесет от тях са отговорили, но до момента на подготвяне на този материал няма реакция от Nokia, Alcatel-Lucent, Siemens и Apple.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!