Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sharon Xue, Epoch Times

Безработицата в Китай обръща мъжете към женски професии


 

Завършили обучението си мъже се състезават за позиции в областта на детската педагогика

Напрежението от безработицата е променило традиционните схващания на хората за полово обусловените професии в Китай. В провинция Джянгсу (Jiangsu) хиляди завършили гимназия момчета се състезават за 300 позиции за детски учители в педагогическия колеж. Приетите ще получат стабилна работа след още пет години обучение...

В края на май групата изпълнени с надежда 15- и 16-годишни младежи премина през строги изпити, включително демонстриране на уменията по гимнастика, танци, пеене и рисуване, както и през психологически тестове. Тази година приемът в Педагогическия колеж в Нанджинг (Nanjing) бе един към триста човека – което е по-високо от съотношението при кандидатстващите за правителствена позиция, според Yangtze Evening News.

Кандидатстващи за работа се редят на опашка, за да бъдат интервюирани в Педагогическия колеж в Нанжинг за детски педагози. (Фотоархив на Epoch Times)

Общоприетото в Китай мнение е, че детската педагогика е работа за жени. В миналото млади студенти от мъжки пол рядко са кандидатствали за специализация по детска педагогика или за работа в тази сфера. Понастоящем само 1% от преподавателите в областта на детската педагогика в провинция Джянгсу са мъже.

За да се коригира този дисбаланс, провинция Джянгсу стартира пилотна програма през 2010 г., предлагайки безплатно обучение на студентите от мъжки пол с надежда за поне един преподавател от мъжки пол във всяка предучилищна и детска градина.

Обучение, квартира и храна са безплатни, като се предоставят и 10 000 юана (1500 щ.д.) годишна издръжка.

Преди тези студенти да бъдат приети в училището, те трябва да подпишат споразумение с него и с образователния отдел на своите градове да започнат работа в тази сфера за не по-малко от 5 години. След завършване те ще се завърнат по градовете си и ще работят за обществени предучилищни и детски градини – в противен случай трябва да върнат парите, платени за обучението им, и да заплатят глоба.

В развитите държави има повече мъже преподаватели в областта на детската педагогика, като Япония е със 7%, а САЩ – с 10%.



Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!