Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сертов, Димитров - офицери от ДС

Бившият председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов и настоящият зам.-министър на вътрешните работи Павлин Димитров бяха обявени за кадрови служители на бившата Държавна сигурност, информира Дневник.

Това стана с 12-ия доклад на комисията по досиетата от проверката за принадлежност към ДС на ръководния състав на МВР след промените у нас. Докладът съдържа списък на ръководните служители, чиито имена започват с буквата П.

Петков Сертов (1956) е бил щатен служител на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1984 г. Комисията го е обявила в качеството му на началник на направление в МВР през 1993 г.

Още когато през 2005 г. тогавашният премиер Сергей Станишев назначи Сертов за свой съветник по национална сигурност и за секретар на Съвета по сигурност към Министерския съвет в публичното пространство беше разпространена информацията, че той е бивш служител на ДС. Сега комисията по досиетата обявява този факт официално.

През 2008 г. Станишев назначи Сертов за председател на новосформираната ДАНС, която той ръководи до миналата година, когато след серия от скандали беше принуден да си подаде оставката.

Така след ген. Иван Чобанов и ген. Иван Драшков Сертов е третият ръководител на българското контраразузнаване след промените в България, чиято професионална кариера е започнала в Държавна сигурност.

Името на Павлин Димитров (1952) беше обявено от комисията по досиетата през ноември 2009 г. при проверката на правителството на Бойко Борисов. Според данните, огласени от комисията, той е бил назначен през 1985 г. за зам.-началник по Държавна сигурност на районно управление в Ботевград. През 1987 г. е изкарал 3-месечна школа в КГБ в СССР.

След промените е инспектор в сектор "Криминална полиция" към служба "Полиция" при РДВР – София (1993), а по-късно става началник на РПУ – Етрополе. През 1999 г. е назначен за зам.-директор на Национална служба "Полиция", а през 2006 г. при правителството на Сергей Станишев е издигнат за директор на областната дирекция на полицията в Бургас.

С указ на президента Георги Първанов през септември 2008 г. той е назначен за генерален комисар на МВР (днес длъжността е главен секретар). На този пост остава до идването на правителството на Борисов, в което е определен за един от двамата заместници на министър Цветан Цветанов, пост, който заема и в момента.

От март 2010 г. комисията по досиетата започна проверка по азбучен ред на бившите сътрудници на ДС във вътрешното министерство. С новият списък бяха обявени общо 102 лица, заемащи ръководни постове в системата на МВР, чиито кариери са започнали и са се развивали в различни структури на ДС до промените у нас. В предишните доклади бяха обявени общо 950 сътрудници на ДС в МВР. Така вече бившите служители на Държавна сигурност на ръководни постове във вътрешното министерство нараснаха на 1052 души.

kafene.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!