Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wei Yong, Shi Yu, Weilin Wu - Epoch Times

Публиката на Shen Yun, чийто спектакли се изнасят в елитни театри по света. Снимките са от световното турне на Shen Yun през 2009 г. ( Epoch Times)
Ръш Холт, конгресмен и физик, на представлението на Shen Yun Performing Arts в Нюарк, Ню Джърси, в Центъра за сценични изкуства на Ню Джърси (NJPAC). Според конгресмен Холт представлението е било "незабравимо" и той се наслаждавал на всяка отделна сцена. ( Epoch Times)

Нова вълна от нападки срещу Shen Yun

Изглежда не спират опитите за саботаж на представленията на базираната в Ню Йорк компания за сценични изкуства, Shen Yun. Фалшиви имейли продължават да се изпращат до управите на различни театри. Театърът State Theatre в Ню Брънсуик, Ню Джърси (САЩ) се готвел да приветства завръщането на Shen Yun Performing Arts, когато изпълнителният директор на театъра получил заплашителни имейли от човек, представил се за практикуващ Фалун Гонг. Имейлът е предаден на ФБР. Подобни имейли са получени в театри в Провидънс, Роуд Айлънд и Сан Франциско…


Откакто Shen Yun започва да изнася представления с класически китайски танци и музика пред световната публика, китайският комунистически режим се опитва да им попречи.

По думите на г-н Том Лиянг (Tom Liang) от Фалун Дафа асоциацията в Ню Джърси, имейлите са изпратени от човек, работещ за китайския режим. „Писмото подема много странен тон, заплашвайки и настоявайки за пълната подкрепа на театъра към спектакъла. То се опитва да представи автора като човек с психически проблеми и има за цел да накара другите да повярват, че е написано от практикуващ Фалун Гонг”, каза Лиянг.

Фалун Дафа асоциацията в Ню Джърси е един от презентаторите на спектакъла в Ню Джърси. Местните Фалун Дафа асоциации обикновено помагат с организирането на спектаклите на базираната в Ню Йорк компания, която е на ежегодното си световно турне.

Тази кампания на електронни писма се опитва да навреди на Shen Yun, представяйки подкрепящите компанията практикуващи Фалун Гонг в негативна светлина. Фалун Гонг (известен още като Фалун Дафа) е духовна медитативна практика, преследвана от китайския режим от юли 1999 г.

Г-н Сен Янг (Sen Yang) е председател на Фалун Дафа асоциацията на централните американски щати. Той е убеден, че целта на имейлите като получените в Ню Джърси е да се създаде в театрите негативно впечатление за практикуващите Фалун Гонг – че са ирационални и странни, така че театрите да отменят представленията на Shen Yun.

Тези имейли не са единствената форма на тормоз, отправен към представлението в Ню Брънсуик.

„Китайското консулство в Ню Йорк също отправи заплашителни телефонни обаждания към театъра”, сподели г-н Лиянг , според когото освен това, хора, работещи за китайския режим, са разпространявали слухове сред китайската общност в опит да попречат на маркетинга на спектакъла.

Г-н Лиянг обаче не смята, че намесата ще има особен ефект, тъй като и State Theatre, и Центъра за сценични изкуства на Ню Джърси (New Jersey Performing Arts Center / NJPAC) успешно са домакинствали представления на Shen Yun преди.

„Тези театри имат добри отношения с Shen Yun Performing Arts и са запознати с високото качество на Shen Yun”, заяви той.

Подобни имейли

Имейлите, получени в Провидънс, Роуд Айлънд и Сан Франциско, са подобни на тези в Ню Джърси.

Центърът за сценични изкуства на Провидънс (The Providence Performing Arts Center) в Роуд Айлънд получил имейл от човек, представил се за практикуващ Фалун Гонг. Писмото силно препоръчало спектакъла на Shen Yun, но и настоятелно призовало отговорниците на театъра да „популяризират” и „практикуват” Фалун Гонг, или щели да последват „наказание” и „лош късмет”.

Авторът на имейла, изпратен до Центъра за сценични изкуства в Сан Франциско (San Francisco War Memorial and Performing Arts Center) твърдял, че е практикуващ Фалун Гонг и „фен на Shen Yun”. Писмото също заплашвало получателите, в случай, че не започнат да практикуват Фалун Гонг.

„Никога не е имало практикуващ Фалун Гонг, който да е отправял заплахи, за да принуди други да практикуват”, заяви г-н Янг. Той добави също така, че практиката на Фалун Гонг е била винаги доброволна.

Модел на нападки

Тези имейли следват други различни форми на тормоз, отправяни към Shen Yun. В Калгари, Канада, сутринта на 31 май т.г., в деня на представлението човек, представящ се за един от водещите, се обадил на театралния уредник да отмени спектакъла вечерта.

Театрите, домакини на Shen Yun, рутинно са получавали писма като официалното писмо от 13 страници, изпратено от китайското консулство в Хюстън, Тексас, до Robinson Center Music Hall в Литъл Рок, Арканзас. Писмото напада Фалун Гонг и обвинява Shen Yun в „накърняване на китайско-американските отношения” и „подриване стабилността на Китай”. Също така то настоява театърът да отмени представлението на Shen Yun.

Имало е няколко случая, в които индивиди, твърдящи, че са били сред публиката, са се оплаквали на театъра от спектакъла и са искали от театъра да не прави никакви резервации за Shen Yun в бъдеще.

Според г-жа Хуишар Чен (Huishar Chen) от Фалун Дафа асоциацията на Едмънтън, министърът на културата в Британска Колумбия получил телефонно обаждане от човек, твърдящ, че е присъствал на Shen Yun, който се оплакал от представлението и помолил никой театър да не позволява поставянето на спектакъла. Министърът на културата отказал и отвърнал на позвънилия, че е гледал представлението и не е съгласен с оплакванията.

Подкрепа за Shen Yun

Министърът на културата в Британска Колумбия не е сам в противопоставянето на опитите за възпрепятстване на Shen Yun.

По думите на г-н Лиянг директорът на Центъра за сценични изкуства на Ню Джърси (NJPAC), където през януари 2009 г. е било поставено представление на Shen Yun, е бил подложен на ежедневен тормоз под формата на телефонни обаждания от китайското консулство в Ню Йорк, откъдето настоявали да прекрати домакинстването на Shen Yun.

Той сподели, че е бил много разтревожен и е позвънил обратно на китайския консул, за да му каже следното: „Ние не сме в Китай. Всеки, който следва разпоредбите, има правото да използва театъра. Моля, не се намесвайте повече.” След този случай китайското консулство престава да тормози NJPAC.

Конгресмен Ръш Холт бе сред публиката на Shen Yun в NJPAC и сподели след спектакъла следното: „Представлението е незабравимо! Наслаждавах се на всяка сцена. Изпълнителите са невероятни!”

Когато планираният в Киев спектакъл на Shen Yun е отменен поради натиск от страна на ККП, конгресмен Холт пише писмо до украинския президент Янукович. Той определя Shen Yun като „една от главните компании за китайски танц и музика в света”.

„Тя има за цел да възроди традиционните китайски изкуства и е изнасяла представления с много положителни отзиви в 100 града по света. За мен Shen Yun е и образователен, и вдъхновяващ”, казва конгресменът.

Shen Yun изнесе две представления на 20 юни в State Theatre. Девет американски конгресмени, щатският сенат на Ню Джърси, кметът на града и градският съвет на Ню Брънсуик са изпратили поздравителни писма, приветствайки спектакъла за завръщането му в Ню Джърси.

Имейлът, имащ за цел да нанесе вреда на представлението на Shen Yun в Ню Джърси, е бил предаден на ФБР.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!