Следвайте "Буднаера" в Телеграм

He Aifang, Epoch Times

Китайският индекс на потребителските цени се увеличава с нарастването на цените на храната

Неочаквано покачване на потребителските цени причини спекулации сред икономическите анализатори и натиск върху Пекин

Китайският индекс на потребителските цени (Consumer Price Index / CPI), главен показател за инфлацията, се повиши повече от очакваното - до 2.8 % през април, притискайки Пекин да затегне паричната си политика, гласи новопубликуван доклад на Китайското национално статистическо бюро (China’s National Bureau of Statistic / NBS)...


Потребители проверяват цените на зеленчуците в
Потребители проверяват цените на зеленчуците в
супермаркет в град Хефей, провинция Анхуей,
13-ти април 2010. (AFP/Getty Images)

Докладът беше публикуван в началото на май. През април CPI беше с 0.4 пункта повече от 2.4 % през март и по-високо от 2.7-те процента през февруари. Това е най-високото ниво от октомври 2008 г. насам и разбива прогнозата на анализаторите за покачване от 2.7 %.

Според сведения на държавната новинарска агенция Шинхуа, главният икономист на NBS, Яо Джингуан (Yao Jingyuan), приписа априлското покачване на CPI главно на повишаването с 5.9 % на цените на храната, което се смята за около една трета от изчислението на CPI, според NBS.

В доклад на Асошиейтед прес (АП) се цитира говорител на NBS: „Повишаването на индекса на потребителските цени е все още слабо в сравнение с нашето икономическото възстановяване и инфлацията в други страни. Но междувременно сме изправени пред голям инфлационен натиск”.

Донг Тао (Dong Tao), икономист от Кредит Суис Груп (Credit Suisse Group) в Хонконг, заяви пред Ройтерс: „Повишаването на инфлацията е сериозен проблем, но то е по-скоро индикация за посоката, в която върви CPI, което е по-важно, отколкото тези 2.8 процента”.

Китайският индекс на цените на производителите (Producer price index / PPI), друга мярка за инфлация на нивото на продажбите на едро, нарасна до 6.8 % на годишна база през април. Цифрата е по-висока от предположените от анализаторите 6.5 %.

Анализатори и чуждестранни инвеститори наблюдават отблизо дали Китай ще поеме лидерството в растежа на цените, което би забавило неговата бързоразвиваща се икономика.

Браян Джаксън, стратег от Банката на Канада (Bank of Canada), каза пред Би Би Си: „Ценовият натиск е засегнал цялата икономика, подсилвайки възможността за по-високи лихвени проценти и по-силен юан… Китай е пред риск от прегряване”, каза той.

Икономистът от Стандарт Чартърд Банк (Standard Chartered Bank), Джини Ян, казва в същия репортаж на АП, че е вероятно инфлацията да се повиши още, като е възможно да удари връх от 4 % през юни, но е малко вероятно Пекин да вдигне рязко лихвите, докато глобалните перспективи са несигурни сред кризата с дълговете в Европа.

Репортер на Глоубъл Таймс (Global Times) съобщи, че Китайската академия по социологични науки (Chinese Academy of Social Sciences / CASS) неотдавна коригирала в своята обновена синя книга прогнозата си за CPI от предсказаните през декември 2009 г. 2.1 % на 3.5 %. CASS вярва, че Китай може да вдигне коефициента на депозитните резерви, да повиши лихвения процент или да коригира валутните курсове.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!