Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо ККП организира показната визита на Ким Джонг-Ил

Li Tianxiao, Epoch Times

Неотдавна севернокорейският лидер, Ким Джонг-Ил, направи петото си посещение в Китай с луксозната си колона от 17 автомобила. Неофициалната му визита премина при голяма публичност, въпреки тежката икономическа криза, пред която е изправена страната му. Ким е бил видян да отсяда в 5-звездния хотел „Фурама” в гр. Далян, където президентският апартамент струва над 2 100 щ.д. на нощ – еквивалента на БВП за глава от населението в държавата му. На автоколоната на президента, цитирана като най-дългата за последните 10 години, са й били нужни 5 минути, за да навлезе в Държавния дом за гости в Далян. Той получи и петчасов прием от висши лидери на Китайската комунистическа партия (ККП) във Великата зала на народа. Посещението му обаче не бе приветствано от китайските блогъри. „Да прогоним Ким Джонг-Ил от Китай” бяха толкова популярни блогове, че Централното министерство на пропагандата издаде заповед за закриването им…

Визитата на Ким Джонг-Ил се състоя скоро след като южнокорейският президент Лий Мюнг-бак бе поканен на „Корейско-китайските преговори на високо равнище” и на церемонията по откриването на Световното изложение в Шанхай. Южна Корея бе много разочарована, че ККП е скрила от нея за посещението на севернокорейския президент и умишлено е предоставила за него гостоприемство от толкова високо ниво. Южна Корея се свърза с китайския посланик, за да изрази разочарованието и съжалението си – рядко събитие. ККП още веднъж е демонстрирала близките си отношения с комунистическата си съседка в друг подобен случай от 2008 г.

Защо бе този топъл прием?

Силната подкрепа на ККП за Ким и Северна Корея не е нито просто гостоприемство, нито натиск за реформа върху Ким Джонг-Ил, както се приема от външния свят. Вместо това Ким е просто лаещото куче на ККП. Тогава защо този път партията го привика така демонстративно?

На първо място тя искаше да принуди Южна Корея и международната общност да преосмислят възможните строги санкции срещу Северна Корея след разкриването на причината за потъването на южнокорейския боен кораб „Чеонан” от 26 март тази година в южнокорейски води.

Очевидно и южнокорейският президент Лий, и Ким пристигнаха заради инцидента с потъналия кораб. Лий е отправил настояване към Китай да признае, че Северна Корея е замесена в торпилирането на кораба, и да съдейства по отношение санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея. И така ККП призовава Ким Джонг-Ил, за да го предразположи, надявайки се, че показният прием ще възпре санкциите.

В действителност Северна Корея е единственият директен заподозрян в инцидента с потопения кораб. На „Конференцията на военно командващите” на 4 май президентът Лий заяви, че потъването на „Чеонан” не е просто инцидент. Според „Chosun Ilbo”, популярен южнокорейски вестник, речта на Лий намеква за участието на Северна Корея.

Щом истината бъде разкрита, Лий няма да има друг избор, освен да наложи санкции срещу Северна Корея. Генерал Бъруел Бел, бивш командващ войските на САЩ в Южна Корея, призова за стриктни блокадни мерки, в случай че участието на Северна Корея бъде доказано. Разбира се, Южна Корея също така ще се обърне и към ООН и международната общност за съвместни действия. Южнокорейският президент е наясно за подкрепата на ККП към Северна Корея. Той би искал да получи разрешение от ККП, преди да предприеме действия. Това е и причината за посещението му.

Дилемата на ККП

Сега ККП е изправена пред дилема. Ако се съгласи на санкции, силата на Северна Корея ще бъде подкопана, отслабвайки силата на партията, която използва Северна Корея в преговорите си със САЩ. Ако не се съгласи, рискува да се превърне в общата мишена. Ето защо най-добрата опция за ККП е да използва шумния прием на Ким Джонг-Ил, за да принуди Южна Корея да отмени или намали санкциите.

И второ, ККП трябва да възнагради Ким. Според някои експерти Ким Джонг-Ил разглежда инцидента с „Чеонан” като възможност за посещение в Китай с цел искане на спешна финансова помощ. В действителност инцидентът наистина помогна на ККП да избегне неловкото положение от оттеглянето на Google и да покаже на Запада картите, които тя държи. Освен това Северна Корея страда от провал на паричната реформа, тежкото положение от безпрецедентната криза с храна и дори недостиг на провизии.

Освен обещаните от Китай над 1 млрд. щ.д. инвестиции в Северна Корея през февруари, според сведенията ККП ще предостави и 100 000 тона хранителни продукти на стойност 60 млн. щ.д. Това е индикация, че Ким е заслужил тези награди заради стореното от него и Пекин му ги е дал, както е обещал. Двете страни са успели да работят добре заедно и затова Ким се отплаща с визита в Китай.

Нещо повече, ККП иска да използва това посещение, за да покаже на света, че Северна Корея все още е под контрола на Ким Джонг-Ил и че партията и сега, и за в бъдеще, ще държи под контрол него – и следователно и Северна Корея.

И на последно място, ККП иска Ким да отстъпи още повече пред „китайския модел” като го развежда из пристанищните зони на Далян. Партията се опита и да подмами Запада, че е убедила Ким да поеме по правия път, и така е прикрила намерението си да го използва, за да подклажда неприятности в международната общност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!