Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Yi, Epoch Times

Хонконгска организация иска разследване на отменените представления на Shen Yun

ХОНКОНГ – Директорът Лоу Юк Кай (Law Yuk Kai) обяви, че Организацията за съблюдаване на човешките права в Хонконг (Hong Kong Human Rights Monitor) е настояла правителството на Хонконг да инициира разследване на отменените в Хонконг представления на нюйоркската компания за изпълнителни изкуства, Shen Yun Performing Arts, и да представи доклад пред ООН.

От Hong Kong Human Rights Monitor (HKHRM) са изразили и подкрепата си за съдебното дело от 20 април 2010 г., заведено от представител на Shen Yun Performing Arts, което разглежда обстоятелствата, провокирали принудителното отменяне на всичките седем представления на компанията в Хонконг, планирани за периода между 27 и 31 януари тази година.

Един от представителите на Shen Yun Performing Arts в Хонконг съди хонконгското правителство за отказа на входящи визи за Хонконг на членове от екипа на Shen Yun.
Един от представителите на Shen Yun Performing Arts в Хонконг съди хонконгското правителство за отказа на входящи визи за Хонконг на членове от екипа на Shen Yun. (Li Ming/Epoch Times)

Предложението на HKHRM бе подадено в Бюрото по конституционни въпроси относно прилагането на Международната конвенция за икономически, социални и културни права (International Covenant on Economic, Social, and Cultural Rights / ICESCR) на 19 февруари 2010 г.

То критикува хонконгското правителство за отказа му да предостави визи на шест ключови членове на екипа на Shen Yun Performing Arts само седмица преди започване на представленията с твърдението, че тези позиции биха могли да бъдат заети от местни умели кадри.

Според предложението това решение е нарушило правата за културно изразяване на сценичната компания, ограбило е хонконгската публика от правото й да гледа спектакъла и е ограничило културната свобода в Хонконг. Хонконгското правителство би трябвало да предостави обяснение за политиката и логиката си зад тези действия.

Други обществени фигури на Хонконг също разкритикуваха решението с предположението, че в действителност е било в резултат на политически натиск от Пекин. Г-н Лоу изрази загриженост относно контрола на комунистическия режим над хонконгското правителство, когато се стигне до чувствителни въпроси. „Властите изглежда упражняват строг контрол, точно както в континентален Китай – каза той. – Много сме загрижени за тази ситуация. Надяваме се, че правителството може да оправдае решението си пред ООН.”

Лоу изтъкна, че тъй като одит от ООН е нещо сериозно, хонконгското правителство и китайският комунистически режим ще платят за нарушаването на спогодбата.

Нужда от реформи

Въпреки че ООН може и да не е в състояние да разгледа всички въпроси под ICESCR, г-н Лоу смята, че внасянето на предложението ще окаже известен натиск върху правителството и китайския комунистически режим, като изтъкна, че „то ще ги принуди да помислят още веднъж, преди отново да направят подобни неща”.

По думите му такова нелепо ограничаване на свободата на изразяването е срам за Хонконг. „Най-малкото, правителството би трябвало да понесе морална отговорност по този въпрос – каза той. – До определена степен това е нарушение на международна спогодба. Хонконгското правителство и китайският комунистически режим трябва да са унизени от извършеното. Критики, особено от авторитетни тела като ООН, поставят в неудобно положение една държава или правителство.”

Лоу се надява и че хонконгското правителство ще прокара реформи, за да предотврати повторното възникване на подобни инциденти.

По отношение на съдебното преразглеждане, заведено от представителите на Shen Yun Performing Arts, г-н Лоу каза следното: „В края на краищата ние се надяваме, че основните права и конституционни закони могат да бъдат приложени чрез съдебната система. Наистина се надяваме, че поне съдът има желанието да защитава човешките права и че това желание ще бъде проявено чрез справедлив процес. Надяваме се, че съдът може да разбере, че в една демократична система обикновените граждани разчитат на него, за да защити правата им.”



Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!