Следвайте "Буднаера" в Телеграм

investor.bg

Obama pledges action against oil spill

US oil spill explained

Петролният разлив в Мексиканския залив може да струва на BP над $3 млрд.

Петролният разлив в Мексиканския залив, причинен от потъналата нефтена платформа на британската British Petroleum (BP), застрашава с екологична катастрофа бреговете на американския щат Луизиана, а почистването му може да коства на компанията повече от 3 млрд. долара, предаде CNN.

Съгласно действащото законодателство на САЩ собственикът на всяко нефтено находище е длъжен да покрие всички разходи за справяне с последиците в случай на бедствие. Течащата петролна сонда в Мексиканския залив се експлоатира от BP и партниращите й компании Anadarko и Mitsui.

Почистването на разлива струва 6 млн. долара дневно в момента, по данни на British Petroleum. Това включва разходите за подводниците, чрез които специалистите опитват да затворят течащия подводен петролен кладенец, разходите за сондажната платформа, чрез която той трябва да се запуши, и разходите за лодките, чрез които се почиства петролът от водата.

Американското правителство съобщи този уикенд, че ще мобилизира бреговата охрана и флота, за да се включи в почистването на нефтения разлив, който в края на миналата седмица стигна бреговете на Луизиана. Тези разноски също ще трябва да се поемат от петролната компания.

Американският президент Барак Обама заяви през уикенда, че бедствието има потенциал да се превърне в безпрецедентна екологична катастрофа за САЩ. Той наблегна на това, че BP е отговорна за случилото се и ще трябва да поеме всички разходи, за да избегне екологична катастрофа.

Според експерти разходите за почистване на петролния разлив ще скочат поне два пъти, след като той стигне брега, защото премахването на последиците в този случай е много по-трудоемко.

Освен това BP ще бъде въвлечена в много съдебни дела за нанесени щети, повечето от които ще бъдат заведени срещу нея от рибари и близки пристанища. В петък изпълнителният директор на British Petrolium Тони Хейуърд заяви, че компанията ще компенсира всички, които са засегнати от нефтения разлив.

Според Bank of America/Merrill Lynch разходите за BP за почистване на разлива и обезщетения по съдебни дела може да надминат 3 млрд. долара. Тези прогнози намериха отражение и в цените на акциите на BP, които поевтиняха с 13% през последните пет сесии на Лондонската фондова борса, а това заличи 25 млрд. долара от пазарната капитализация на петролната компания.

Случилото се преди две седмици произшествие с петролната платформа на BP, която изгоря и потъна, в много отношения напомня бедствието от 1989 г., когато танкерът Валдес на Exxon засяда в крайбрежието на Аляска, след което близо 42 млн. литра петрол се изливат във водата.

И двете бедствия се случват близо до брега в райони, където много хора изкарват своята прехрана от морето, а това прави справянето с последиците от тях много скъпо. Разливът Валдес в крайна сметка коства на Exxon общо 4,3 млрд. долара за почистване, глоби и съдебни разноски.

От BP уточняват, че усилията за ограничаване на разлива досега са неуспешни, като според служители на компанията може да минат повече от три месеца, преди изтичането на петрол да се овладее изцяло чрез запушване на петролния кладенец. При сегашните темпове на изтичане на петрол само след 52 дни петролният разлив на BP ще надмине този на Exxon.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!