Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tian Xi, Sound of Hope Radio

Китайски чиновници неохотни да разкрият стойността на притежаваното от тях имущество

Според г-жа Гао Ю (Gao Yu), опитен медиен професионалист в Китай, стойността на имотите, притежавани от някои високопоставени чиновници и техните деца, далеч надхвърля десетки милиони долари. По време на Националния народен конгрес и Китайската народна политико-консултативна конференция (наричани още „Двете сесии”) за 2010 г. все повече хора са призовали чиновниците да разкрият стойността на притежаваните от тях имоти…

Дуан Хайю (Duan Haiyu), адвокат по трудово-правни отношения и правен консултант в кантората Laowei Law Firm в провинция Гуандонг (Guangdong), неотдавна публикува отворено писмо към китайския премиер Уен Джябао, призовавайки Уен да оглави разкриването на стойността на имотите, които той и членовете на семейството му притежават.

Дуан посочва, че е налице законова база за искането чиновници да правят подобни разкрития. Параграф 2 от чл. 27 от Конституцията на Народна Република Китай постановява, че всички държавни агенции и държавни служители трябва да бъдат наблюдавани от народа.

По думите му, в действителност Хан Деюн (Han Deyun), делегат на Националния народен конгрес от гр. Чончинг, прави подобни предложения от 5 години насам.

По време на Интернет форум, проведен на 11 март 2010 г., г-н Ли Жинхуа, зам.-председател на Консултативната конференция, също е повдигнал въпроса. Той е заявил, че въпреки че някои чиновници не притежават много имоти, децата им са изключително богати и обществената информираност относно този факт създава негодувание сред хората.

Радио Sound of Hope (SOH) интервюира опитните медийни професионалисти Гао Ю (Gao Yu) и Ма Шяоминг (Ma Xiaoming) на 12 март тази година. Те споделиха, че високопоставени чиновници и членовете на техните семейства нямат желание да разкрият астрономическата стойност на притежаваното от тях имущество, а при еднопартийната диктатура налагането на подобни разкрития е трудно.

Китайската комунистическа партия (ККП) никога не е публикувала своето имущество или бюджет, пояснява г-жа Гао. Според нея е разумно да се поиска от чиновниците да направят подобни разкрития, а разходите по Двете сесии също би трябвало да са въпрос на обществено достояние.

„ККП е партия и финансите й трябва да бъдат отделни от държавния бюджет. Парите би трябвало да се събират от партийни членове или чрез собствените й канали”, продължи г-жа Гао, отбелязвайки, че подобна информация е била укривана от китайския народ в продължение на 60 години.

„Колкото по-висока е позицията на един чиновник от ККП, толкова по-малко желание има той да разкрие имуществото си”, добави тя и посочи, че децата на всички чиновници са богати – притежатели на милиарди юани (1 юан е около 15 цента). Г-жа Гао даде пример със сина на генерал, похарчил 2 млрд. юана (300 млн. щ.д.) за закупуване на 50 процента от акциите на хонконгската телевизия ATV. „Как успяват да спечелят толкова много пари, просто правейки бизнес?”, запита тя.

Г-жа Гао отбеляза, че представителите на Двете сесии всички носят маркови костюми и часовници и че това е така от края на 80-те години.

По думите на г-н Ма Шяоминг, бивш редактор на телевизия Shanxi TV, еднопартийната диктатура не позволява независим надзор и правен преглед.

Той посочи, че хората, настояващи за отчетност, често са лишавани от своите права. Тъй като представителите на конференцията са или чиновници на ККП, или избирани от ККП, те няма да направят това предложение официално или да го гласуват.

Според него проблемът се корени в правната система – система, която е изцяло под контрола на ККП, и ето защо приемането на подобно постановление е невъзможно.

Г-н Ма смята, че много чиновници на ККП са изключително корумпирани и че необходимостта от разкриване стойността на имуществото, което те са заграбили от китайския народ, е много голяма.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!