Следвайте "Буднаера" в Телеграм

europe.bg

Херта Мюлер: ЕС е “наивен” за мощта на бившите комунистически шпиони

ЕС се прави, че не забелязва начина, по който пост-комунистическите страни се отнасят към своето тоталитарно наследство, а бивши служители на тайната полиция Секуритате все още са на влиятелни постове, каза Нобеловият лауреат за литература Херта Мюлер, цитирана от EU Observer.

Мюлер, която е родена в Румъния германка, съсредоточава повечето от романите и есетата си върху живота при диктатура, при постоянен страх и заплаха от страна на румънската тайна полиция. Депортирането и трудовите лагери в Съветския съюз, по начина, по който те били изпитани от собствените й родители, са описани в последния роман на Мюлер, Atemschaukel ("Люлка на диханието"), за който тя получи Нобеловата награда миналата година.

На представянето на книгата в Брюксел във вторник (13 април), тя се съсредоточи върху настоящето, като изрази своето недоволство от липсата на натиск от страна на ЕС върху новите държави-членки за това те да се справят с комунистическото си минало.

"Смятам, че ЕС действа доста наивно като прие тези страни толкова бързо и не беше в състояние да предвиди пред какви коварни и обструкционистки бариери ще се изправят", каза тя на журналисти по време на пресконференцията в литературната къща "Passa Porta" в Брюлсел.

"Знам, че в Румъния, много хора, които преди са работили за Секуритате сега са на високопоставени позиции и това няма фактически никакви последствия. Това не е важно за обществото", каза тя.

"Тези хора са получили толкова много влияние, че са успели почти да създадат отново старата си мрежа от власт, където всички се познават и работят един за друг. Това е вторият живот на диктатурата. При различни обстоятелства, организирани по различен начин. И без идеология. Без социализъм."

Един пример за това как пречистването - терминът, използван по отношение на правителствената политика за ограничаване на участието на бивши комунисти на политически позиции - има малко приложение в Румъния, е случаят с Раду Тину, който е признал, че е бивш високопоставен служител на Секуритате и който е отговорен за поставянето на микрофони в дома на авторката.

Тину - ръководител на румънския клон на австрийска застрахователна компания - миналата година заяви, че новият Нобелов лауреат страда от умствено заболяване, че преувеличава разказите си и дори се пошегува, че Секуритате заслужава наградата.

"Това ме раздразни много. Не това, че той съществува, а че заема този пост, най-голямата застрахователна компания в Австрия - "Staedtische Versicherung" - наема подобни хора. Освен това, че някой като него има толкова положение в Румъния и може да се изразява във всички вестници. Това не би било възможно в Германия", каза Мюлер.

Въпреки, че тя лично не почувствала "нищо специално" в това, че е лауреат на Нобеловата награда, 57-годишната авторка каза, че има положително въздействие, в смисъл, че "темата за диктатурата е влязла в светлината на прожекторите."

"Може би това, което казвам, се слуша от повече хора и се възприема различно. Ето за това се опитвам да използвам наградата."

Херта Мюлер заявява, че не намира нищо лошо в твърденията, че журито на Нобеловите награди прави главно политически решения при награждаването. "Литературата не е нещо аполитично. Всички литературни награди понякога са съпроводени със скандали и повечето от тях са по политически причини."

На въпроса дали усеща натиск за бъдещето на нейното писане след като е получила наградата, Мюлер отговори: "Натискът беше по време на диктатурата. Когато домът ми беше претърсван, когато бях разпитвана."

"Ако съм удовлетворена от нещо в моя живот, това не са книгите, а фактът, че по някакъв начин съм успяла да запазя почтеността си по време на румънската диктатура. Това е важното. За мен писането е работа като всяка друга."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!