Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Повторно получаване на олимпийското злато: промяна на реч, за да се благодари първо на Китай

Luo Xi и Zhou Ping, New Tang Dynasty Television

„Спечелването на златния медал ще промени много неща. Ще съм по-уверена и родителите ми ще могат да живеят по-добър живот.” Джоу Янг (Zhou Yang) направи това просто и трогателно изказване, след като спечели златния медал за Китай по време на последните зимни Олимпийски игри във Ванкувър, но бе накарана от китайските власти да го ревизира...

Г-ца Джоу се отличи в женската надпревара по шорттрек на 1500 метра, което за една нощ успя да я издигне до ранга на звезда от световна величина.

И докато няма съмнение, че кънкьорските способности на златната медалистка са на ниво, китайските чиновници останаха с впечатлението, че речта й по време на награждаването не оправдава очакванията.

Благодарността към родината е на първо място, коментира чиновник.

Очевидно изказването на атлета е било сметнато за толкова „неуместно”, че предизвиква публични коментари от спортните власти в Китай.

Според сведенията речта е подразнила чиновници от Китайската държавна главна администрация на спорта (КДГАС), в това число зам.-секретаря Ю Зайчинг (Yu Zaiqing), който недвусмислено заяви, че златната медалистка трябвало първо да благодари на страната си.

Като участник в спортна телевизионна дискусия по време на Китайската народна политическа консултативна конференция на 7 март 2010 г., Ю коментира изказването на атлета във Ванкувър.

„Правилно е победителите да благодарят на родителите си в речта си по награждаването след победата в Игрите. Но те трябва да носят страната си в сърцата си. Трябва да поставят страната си на първо място.”

Произход на златната медалистка

Олимпийската слава на г-ца Джоу бързо постави личната й история на преодоляване на трудни моменти в светлината на прожекторите.

Медиите писаха, че семейството на звездата-атлет е много бедно. И двамата й родители са инвалиди и нямат постоянна работа.

За да преживява в Китай, семейството държи малка лотарийна сергия, а майката плете вълнени дрехи.

Бащата на г-ца Джоу направи коментар относно олимпийската й реч: „Детето ми е още младо. Думите идват от сърцето й. Бях много трогнат. Съгласен съм с казаното от дъщеря ми: човек трябва да мисли най-напред за родителите си.”

Колкото до неволно предизвиканото раздразнение у зам.-секретаря на КДГАС, родителите на златната медалистка обясниха, че дъщеря им е много простодушна и че хората трябва да проявят разбиране.

Емигриралата неотдавна в Канада г-жа Сонг коментира очакванията на режима към атлетите:

„Режимът не поставя развитието на атлетите на първо място – той ги разглежда като инструменти. В качеството им на инструменти от тях се изисква да изпълняват ролите си подобаващо и в подходящия момент в името на поддържането добрия имидж на правителството. Почтеността на атлетите не е на почит.”

Ново изявление за протокола

Ден след като зам.-секретарят г-н Ю разкритикува речта на златната медалистка, г-ца Джоу публично представи преработена версия на речта си от награждаването за онлайн чат форум в Китай.

Водещият отправи към нея въпроса на кого би искала да благодари след получаването на златния медал.

Г-ца Джоу отговори: „Това, което искам да изразя най-много, е благодарност. Благодаря на страната за това, че ни предостави толкова добри обстоятелства, така че да имаме толкова благоприятни условия за състезание в Олимпийските игри. Бих искала да благодаря и на онези, които ни подкрепят: треньорите, екипът и родителите ми.”

Блогърите не закъсняват с коментари

Фактът, че ревизираната реч на г-ца Джоу без колебание поставя страната на първо място, оставяйки родителите й едва на пето, не мина незабелязан.

На страницата Sina.com преработената реч получи над 40 000 коментара за седем часа, единодушно подкрепящи медалистката и силно възразяващи на изказването на г-н Ю.

Един блогър отправи коментар до г-н Ю: „Всъщност Ю би трябвало да благодари на шампиони като Джоу Янг. Без спечелените от тях златни медали, как [чиновниците] биха могли да получават повишения, да печелят допълнително или да се въвличат в корупция?”

Блогърите коментираха също, че корупцията в областта на спорта идва от некомпетентното управление на КДГАС.

„Ю Бедствен-чинг: Нан Йонг те вика да се присъединиш към него в затвора.” [Игра на думи с името на Ю Зайчинг; в китайския език „Зай” (Zai) може да означава и „бедствие”]

Нан Йонг (Nan Yong) е бивш ръководител на Китайската футболна асоциация, който неотдавна бе осъден на затвор заради участието си в скандал с нагласени мачове и хазарт.

„Ако не беше некомпетентното управление на Ю, нямаше да има корумпиран служител като Нан Йонг”, заключава друг блогър.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!