Германски учен: Вероятността коронавируса да се е появил от лабораторията в Ухан е 99,9%

В съобщение за пресата от Университета в Хамбург се отбелязва, че работата на Визендангер не претендира за научен труд, но в нея се споменават сериозни аргументи в подкрепа на описаната хипотеза

Вероятността коронавируса да се е появил от изтичане от лабораторията в Ухан, Китай, е 99,9%. В това е убеден германският физик Роланд Визендангер, който защити тезата си в интервю за националния тв канал ZDF.

От януари до декември 2020 г. ученият от Хамбург проведе собствено разследване - анализира научни публикации и медийни материали, а също така обсъди случващото се с много колеги, компетентни по този въпрос. "Сигурен съм на 99,9%, че коронавирусът се е появил в лабораторията", отсече Визендангер, оспорвайки версията на екипа експерти на Световната здравна организация (СЗО), допуснат в Ухан от китайските власти този месец.

В съобщение за пресата от Университета в Хамбург се отбелязва, че работата на Визендангер не претендира за научен труд, но в нея се споменават сериозни аргументи в подкрепа на описаната хипотеза.

Ученият настоява, че редица косвени доказателства сочат, че изтичането в лабораторията е най-логичното обяснение за ситуацията с COVID-19. По-специално изследователят забеляза, че колегите му все още не са успели да намерят животно, което да зарази човек с коронавирус. Освен това той обърна внимание на опасенията, изразени преди началото на пандемията, относно безопасността на условията, наблюдавани в Института по вирусология в Ухан. Той е уверен, че първите заразени са били именно служители в лабораторията.

Анализирайки версията за възможни естествени носители на коронавирус, специалистът възрази, че прилепите, за които говорят в СЗО, живеят на разстояние почти 2000 километра от Ухан, което означава, че едва ли могат да бъдат носители на COVID-19.

Визендангер подчерта, че работата му не е предназначена за научната общност, целта му е да предизвика публичен дебат за приемливостта на изследванията, насочени към „изкуствено усилване на вируси".

В началото на февруари експертите на СЗО заявиха, че имат четири работни версии за предаване на коронавирусна инфекция на хората - от животно, междинно звено, замразени храни, а също и поради инцидент в лабораторията. Беше отбелязано, че последната от изброените опции се счита за малко вероятна, така че учените не планират да я изучават в бъдеще.

В САЩ не се съгласиха със заключенията на експертите. NBC News поясни, че разузнаването на страната разполага с информация, че Пекин се опитва да скрие източника на COVID-19 и неговото значение в ранните етапи на разпространение на инфекцията. Заради данните на разузнаването бившият американски президент Доналд Тръмп постоянно наричаше коронавируса "китайския вирус" в публичните си изяви.

Източник/ци: Германски учен: Вероятността коронавируса да се е появил от лабораторията в Ухан е 99,9% - Фактор Нюз

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!