Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво научи Китай от падането на комунизма

Michael Young, Epoch Times

През 1989 г.,и за кратък период след това, китайскитекомунистически лидери бяха изправенипред опасно предизвикателство, когатореволюциите в комунистическите държавив Източна Европа предизвикаха паданетона техните режими. Опасявайки се отсъщата участ, Китайската комунистическапартия отпусна средства на академичнитеинституции, за да проучат защокомунистическите партии са загубиликонтрола. Публикувани бяха редица книгии репортажи с възгледи и анализи. През2006 г. бе създаден документален филм,обобщаващ изводите от проучването иносещ заглавието: „Живеейки в мир, мислиза опасността” („When Residing inPeace, Think About Danger”).


Китайската Народна въоръжена полиция
Китайската Народна въоръжена полиция, отговорна за сигурността на пл. Тянанмън и Забранения град, се събира за церемония в чест на поемането на охранителните задължения на пл. Тянанмън в Пекин на 23 ноември 2009 г. (STR/AFP/Getty Images)

Изоставянена марксизмо ленинизма

Филмътсистематично разглежда историята накомунистическата партия на Съветскиясъюз. Той описва СССР (Съюзна Съветските Социалистически Републики)като велика социалистическа страна,донесла надежда на света. Ленин епредставен като велик лидер, визионери любящ човек, посветил живота си накомунизма. В него се твърди, че Сталинвсе пак е бил велик комунист и световенлидер, независимо от някои допуснатиот него грешки. Както и че именноанти сталинистката кампания наХрушчов е довела до отхвърлянето наосновните компоненти на марксизма исоциализма, причинявайки „жестокипоследствия”.

„Следваизрично да се отбележи, че извършенотоот Горбачов фундаментално заместванена марксизмо ленинизма и социализмав името на „хуманния, демократиченсоциализъм” е по-измамно и, следователно,по-опасно от откритото застъпничествона Елцин за капитализма. Загубвайкитеоретичната база на марксизмо-ленинизма,рухването на Съветския съюз бе неизбежно”,твърди материала.

Загуба наконтрола над медии иидеология

Филмът описва подробно как книги исписания за демокрация, наред с критикисрещу комунизма и действията направителството са били допускани доиздаване и как радиото и телевизиятаса били достъпни за хора с антикомунистическивъзгледи. Той заключава, че „за еднауправляваща марксистко-ленинисткапартия, насилствената работа в областтана мислите и идеологията на хората еидеалът, решението и бойната тръба приповеждането на тази партия и народанапред под строй чрез поддържане наединство между партията и народа. Когатобойната й тръба е отнета, когато нейнитеидеал и решение са унищожени, как бимогла партията да продължи да съществува?”

Слабо управлениеи ръководство

Филмът ласкаеЛенин като „достъпен за хората”,известен с усилената си работа запартията и страната; Сталин по подобенначин е обрисуван като умел и решен дадържи нацията под здравия контрол накомунизма. Горбачов, обаче, „не самоунищожи обединителната сила на партията,но и доведе до рухването на основитей”. Според филма връзката между партиятаи народа е била по-напрегната от всякога,икономическите условия са били влошени,а конфликтите междуетническите групи – изострени. Подуправлението на Горбачов хората загубилидоверие в партията, като милиони сеоттегляли от Комунистическата партияна Съветския съюз (КПСС).

Корупция

Корупцията е извън контрол, когатоБрежнев идва на власт през1968 г. Децата на привилегированатакласа получават лесен достъп донай-добрите университети и постъпватв най-привилегированите сектори следзавършване на обучението си. Подобнипозиции се превръщат в предпазен щитза корупцията.

Филмътпосочва, че „има сериозни нарушения наленинистките принципи при подбора иназначаването на кадри. Административнитеръководни кадри не са назначавани споредсвоите способности и нравственост, азадкулисно, чрез познанства и семейнивръзки, базирайки се на това, дали човекъте персонално лоялен към отделнивисшестоящи.”

За дапредпази неотменните си интереси,привилегированата класа се противопоставяна всякакви промени, които бихакомпрометирали позициите й. Това включваи справянето с корупцията в рамките напартията и в обществото като цяло.„Привилегированата класа нанесесериозна вреда на репутацията насоциализма, създаде социални противоречияи съсипа морала на обществото”, се казвав материала. Различието между обикновенитехора и привилегированите класи сеувеличава.

Проведенапо онова време анкета показва, че според85% от населението КПСС представяинтересите само на бюрократи, кадри иправителствени служители.

Недобър избор на управляващи

Според филма„демократичният централизъм” бил изоставен при избора на кадри ивръзкарството се превърнало в дневенред. „Тенденцията за умишлено разработванена лоялни кадри и образуване на фракциибе доста популярна.По времето на Брежневпри обмисляне възможността за повишениена даден кадър, най-важното условие небе самият човек.”

Горбачове обвинен в преувеличаване на тъмнатастрана на партията, умело установявайкиразлични титли, за да назначава своифаворити и извършвайки същественипромени в персонала. „Той смени конкретнокадрите, противопоставящи се на таканаречената му „реформа”, с такива,които подкрепяха обърканото му„озападняване”… За няколко краткигодини 92,5% от партийните секретари на150-те погранични региони, републики иобщини бяха сменени.”

Филмътзащитава тезата, че „погрешната”кадрова политика на Горбачов създава„безпрецедентен идеологически хаос вКПСС, правителството и между армейскитекадри”, който нанася огромна вреда напартийния престиж и уврежда връзкитена централното ръководство с останалитеоргани на КПСС така, че „решенията неможеха да достигнат отвъд Кремъл”.

Използвайки речник,наситен с марксистка теория и термини,филмът твърди, че предполагаемотопредателство на лидери като Елцин иГорбачов е причинило унищожението напартията.

Доктринатаза „мирна еволюция”

Докатоповечето западни експерти и лидери сашокирани от внезапното рухване накомунистическия лагер, филмът доголяма степен отдава заслугата за тована доктрината за т. нар. „мирна еволюция”,развивана от бившия американски президентРичард Никсън при неговото прокламиранена западните ценности като свобода,демокрация и човешки права, фокусирановърху индивидуалния интерес засъревнование с марксистката идеология.Коментарите на президента Роналд Рейгънот 1991 г. в Лондон, че „крайниятопределящ фактор не са ядрените бомбиили снарядите, а битката на намеренияи идеи” също са отбелязани във филма,наред с неговия обет да „захвърлимарксизма на боклука на историята”.

„Първиятподход на озападняването и възприетатаот САЩ и други западни държави стратегияза унищожение на Съветския съюз беизползването на масмедиите за провежданетона идеологическа инфилтрация – сеспоменава във филма. – САЩ създадохаголеми радиостанции на шест езика,популяризиращи „постиженията” назападното общество, неговите начин наживот и ценностна система. BritishBroadcasting Company (BBC) и DeutscheWelle също излъчваха по света,съответно на 40 и 35 езика.

Материалътобвинява западните държави в използванена човешките права с цел намеса и вразвиване на антикомунистически силив КПСС. В него се твърди, че „американскотоправителство дори свърза „дипломациятаза човешки права” с идеологическата иполитическа инфилтрация, откритоизползвайки проблемите с човешкитеправа, за да оказва натиск върхусоциалистическите държави. Следподписването на Хелзинкския договорпрез 1975 г., западните държави използваханеговите условия, за да оказват подкрепана политическите дисиденти в Съветскиясъюз. Помощта включваше материална имонетарна, както и морална подкрепа”.

Дилемата напроучването

Няколкоизвода могат да бъдатнаправени от проучването. Първият е, чеот гледната точка на създателя на филма,точната преценка на управлението насъветските лидери като Ленин и Сталине била затруднена от използването напропаганда от КПСС и самата ККП, коятопроучването не е могло и не е дръзналода постави под въпрос.

Второ, същинатана комунистическото управление е това,довело до оттеглянето на партийнитечленове и лидери, които вече не можелида се примиряват с нечовешките практикина управляващата партия.

Трето, липсатана проверка и баланс и еднопартийнатадиктатура са факторите, причиниливръзкарството и корупцията, коитостанали неконтролируеми.

Или кактомного китайци казват днес, „ако се боримс корупцията, ще рухне партията; ако несе борим с корупцията, ще загине нацията”.

Въпросът е,ако ККП е проблемът, как може тяда бъде решението?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!