Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Конфискуват БГ коли в Северна Македония

Първо в Lupa.bg: Конфискуват БГ коли в Северна Македония

Полицията в Скопие взе на прицел колите с БГ регистрация, алармираха пред Lupa.bg потърпевши македонци с българско самосъзнание.

По думите им колите с албански, косовски и сръбски номера изобщо не се спират за проверка, а само тези с български произход. Още в началото на полицейската акция са спрени от движение 150 коли и са връчени 1200 глоби, разказват от местната организация Върховен македонски комитет. Те допълват, че проверки се правят в Охрид, Струга, Битоля, Щип, Кочани, Виница, Велес, Струмица, Радовиш, Гевгелия и части от Скопие.

„В истото време повече од 75% од хората които притежават автомомобили на български регистрациони номера са престанали да ги карат од страх од глоби. Имаме свидетелства од 35 Българи които са глобени но нито един од тях не позволи на наще хора на терена да бъде официално евидентиран од страх од отмъщение на властите на Р.С.М. По този начин охрабиаваме всички Българи од Македония които сакат да излезат с свое име за било каков проблем това да го направят в наща организация а ние правим всичко да ги защитим техните интереси и сигурност“, обясниха от организацията (запазваме автентичния правопис).

Дискриминацията по пътищата на Северна Македония става възможна заради създаването на Закон за чуждите превозни средства. Той е въведен от правителството на Никола Груевски и променен от сегашния премиер Зоран Заев. След последните корекции БГ автомобилите имат право да пребивават в София 2 пъти в годината за по 3 месеца. Преди това те са можели да остават в България за по 6 месеца. Промените на Закона целят да накарат шофьорите да пререгистрират БГ колите си, което изисква плащането на мито. По този начин ще се събират в хазната около 20 млн. евро, пресмятат шофьори.

Според местни адвокати Законът е противоконституционен и призовават властите да се зачитат международните правила за движение по пътищата.

Заради коронакризата шофьорите на БГ коли нямат възможност да минават границата за технически прегледи. Затова са заплашени от глоба от 500 евро. „Техническата изправност ми изтече на 12.12.2020 г., а глобата е 500 евро в РСМ. Колата я имам вече три години и тя е в технически изправно състояние. Ако нещо може да се направи ОК, ако не може, ще се продаде и това е“, разказва местен водач.

„Призоваваме Българското правителство, Български политически партии и общественици да употребят всички възможни средства които са им на расположение да пробат да спрат това насилие и безпрецедентен натиск км Българите в Македония. Върховния Македонски Комитет ви обещава че съгласно с възможностите които имаме в момента ще укажем помощ на всички Българи од Македония по било какви проблеми които имат с властите на Р.С.Македония“, зоват от организацията.

Заради проблемите на шофьорите на БГ коли историкът и демограф от БАНдоц. Спас Ташев е провел среща с Автомобилна администрация: „Бях информиран, че поради извънредните обстоятелства във връзка с Ковид-19, се подготвя удължаване на срока на валидност на свидетелствата за управление на МПС, изтичащ до 1 юни 2021 г. Стана ясно, че макар и да не е масова, в някои държави, членки на ЕС, е приложена практиката да се удължат сроковете на валидност на годишните технически прегледи (ГТП). Подобно предложение пред Министерство на транспорта ще бъде направено от Българската национална платформа. Освен това от тази организация призовават северномакедонски граждани да проверят дали действа в РС Македония Спогодбата за приемане на еднакви предписания за техническите прегледи на пътните превозни средства и взаимното признаване на тези прегледи и дали се издават Международни удостоверения за технически прегледи на пътни превозни средства. При наличието на такава практика ще може да се разработи алтернативен вариант за решаването на съществуващите проблеми“.

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Конфискуват БГ коли в Северна Македония - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!