Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗБОРИТЕ В КЪРПА ВЪРЗАНИ: 1 милион „ мъртви души” обръщат ВСЕКИ вот

1 милион „мъртви души” обръщат вота

Както на повечето парламентарни избори до момента, така и на предстоящите окончателният изход от вота до голяма степен ще се реши от... „мъртвите души” сред избирателите. За този проблем сигнализира и експертът по конституционно право Борислав Цеков от стената на своята Фейсбук страница.

"Мъртвите души" - 1 милион! - в избирателните списъци са истинския и централен проблем с честността на изборите у нас. Защото много от тях биват отбелязани като гласували. И това не са предположения, а факти, с които съм се сблъсквал в политическата ми практика "на терен" през годините”, алармира той.

Той разказва и за конкретен случай от местен вот в една община във Видинско. Наблюдателите на изборите с очите си констатирали, че в редица села реално живеят и гласуват в изборния ден по десетина души, но после в протоколите пише, че са гласували 70, 100 и повече.

„Правиха даже снимки на надгробните плочи в селското гробище на починали хора, които са отмятани като "гласували" и са пълнени урните с такива бюлетини”, спомня си Цеков.

Според него, ако някой наистина иска честни избори, трябва да реши първо този проблем. Това би могла да стане с активна регистрация за гласуване - т.е., в някакъв срок преди изборите всеки, който желае да упражни правото си на глас, да подава заявление и на това основание се вписва в избирателния списък.

„Всичко останало - дали да се гласува машинно, пък дали да има видеонаблюдение и прочие, е дребнотемие, което няма да промени нищо. Все едно да ти е нужна операция на сърцето, а ти да мислиш, че ще се оправиш, като си изрежеш ноктите на краката”, обобщава Борислав Цеков.

Пред Lupa.bg той уточни, че главно големите партии са тези, които се възползват от въпросните "мъртви души". "Това обикновено става по селата и малките общини - който владее района. Разбира се, не става въпрос за 1 милион бюлетини - но дори и 50 000 гласа да се разпределят на база на тези "мъртви души", това са 3-4 мандата в парламента", посочи юристът. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: 1 милион „ мъртви души” обръщат вота - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!