Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Законът за досиетата накърнявал “доброто име и авторитета” на ченгетата

Едвин Сугарев, svobodata.com

Тече нова атака срещу Закона за досиетата –съобщава Христо Христов в “Дневник”. Този път точно от когото трябва иточно пред когото трябва – от дъртите топ-ченгета пред омбудсмана ГиньоГанев.

По-точно: Димитър Иванов, известен още като МитьоГестапото, последен шеф на Шести отдел на Шесто Главно управление на ДС(елитът на политическата полиция), Горан Симеонов, председател наАсоциацията на разузнавачите от запаса, и Павел Николов, председател наАсоциацията на контраразузнавачите от запаса. Първо, Второ и Шестоглавни управления на ДС искат българския омбудсман да атакува закона задосиетата пред Конституционния съд.

Изборът на Конституционния съд като острие наченгесарската атака едва ли е случаен. Очевидно там им е надеждата – тъйкато тази институция не веднъж вече е откликвала на разни ченгесарскищения, пък и традиционно е приютявала под стряхата си хора с двойниимена. Да си спомним само това, че тъкмо Конституционния съд бастисаединствения лустрационен текст в Закона за банките и кредитното дело,приет от българския парламент: параграф 9 от преходните и заключителнитеразпоредби на закона.

Този параграф гласеше следното: "Не могат дабъдат избирани в ръководните органи на банките и не могат да бъдатназначаванипо чл.7 лица, които през последните15 години са били избирани в централните, областните, окръжни, градски иобщински ръководни органи на БКП, ДКМС, ОФ, Съюза на активните борципротив фашизма и капитализма, Българските професионални съюзи и БЗНС илиса били назначени на ръководна щатна длъжност в ЦК на БКП, както ислужители, платени или неплатени сътрудници на Държавна сигурност. Товаограничение се прилага за срок от 5 години."

Конституционния текст отмени този текст по исканена 49 народни представители (сетете се от коя парламентарна група) съссвое Решение № 8 от 27 юли 1992 г. Нека припомня – това ставаше точно повремето, когато се под щапката на “консенсусния” шеф на БНБ проф. ТодорВълчев (агент Сотир – с цели 22 години стаж в ДС) се рояха кухи банки икредитни милионери. Последствията от отмяната на този член са известни:520% инфлация, месечни заплати с равностойност десетина долара,ограбването на спестяванията на българските граждани, изнасянето на над 7милиарда заграбени пари от България.

Впрочем би трябвало си припомним и още нещо: чеКС проявява същия нрав и към днешна дата. По искане на депутати от БСП иДПС той отмени още една лустрационна мярка – вече не в закон, но впарламентарния правилник от 2009 г.: текстът, с който сегашното НСзабранявашесътрудници на бившата Държавнасигурност да са ръководители на парламента, на парламентарни комисии, даучастват в международни делегации, както и изобщо да са членове накомисиите по вътрешна сигурност, по външна политика и отбрана, законтрол на Държавна агенция "Национална сигурност” и по европейскитевъпроси.

Що се отнася до кадровия потенциал на ДС в тазивърховна съдебна институция, достатъчно е да си спомним за ГеоргиМарков, агент Николай, основен лобист на Майкъл Чорний. В пълен разрезсъс закона същият заседаваше като конституционен съдия, бидейки по товавреме и председател на УС на ФК “Левски” – и имаше нахалството дори дасе кандидатира за президент от името на РЗС. Двама негови колеги –Димитър Гочев и Тодор Тодоров, също се оказаха от хората с двойни имена.

Стои открит въпроса защо бившите ченгесарскиначалници (повечето от които с впечатляваща по-сетнешна бизнес-биография– като Митьо Гестапото например, който беше вицепрезидент на Мултигруп)едва сега присядат на масата на омбудсмана, след като законът действаот 2006 г.

Отговорът очевидно се крие в поредните пластовеот сътрудници на Държавна сигурност, които комисията на Евтим Костадиновв близко време ще оповести. Изброяването на тези категории много яснопоказва къде ги стяга чепика бойните другари от ДС: предстои обявяванетона сътрудниците на комунистическата Държавна сигурност в МВР, вДържавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) , Националнатаразузнавателна служба (НРС) и Националната служба охрана, както и вМинистерството на отбраната. Също и на друг важен – ама много важен заднешните олигарси сектор: на агентите в банковата сфера. И още единсектор – важен от историческа, но и от съвременна гледна точка: този надипломатите. Важен – защото съвсем директно ще покаже, чесоциалистическото Външно министерство е било просто филиал на ДС – и щедобием приблизителна представа за ролята на родната дипломация в“менажирането” на тъй наречените неявни фирме на ДС, през които изтекохапарите на България.

Активизирането на ченгетата за нова атака срещузакона точно в този момент е доста показателна. Най-малкото есимптоматична за това, че същите разполагат със сериозен контингент вднешните служби за сигурност – в ДАНС, НРС и МО – и хич не им се иска датези важни за бъдещето им капии да бъдат осветявани. Тази грижа междувпрочем е нещо, за което правителството би трябвало да си помислипо-сериозно: поне от печалния пример с ДАНС Бойко Борисов би трябвало дазнае колко опасни могат да бъдат бившите ченгета от ДС, когато попаднатна силни позиции в днешните тайни служби. Справка – Алексей Петров.

И тъй като тъй или иначе става дума за БойкоБорисов – то редно е да се запитаме и каква е днешната неговапозиция по въпроса. Днешната – защото вчерашната язнаем. През юли 2009 г., веднага след като дойде на власт, той се обявиза пълно изваждане на бял свят на досиетата, и оповести, че е възложилна парламента да работи за бързо разсекретяване на документите набившата Държавна сигурност. Апропо – какво стана с тази възложена мярка?Неговите депутати ли се ослушаха – или той промени мнението си същотолкова радикално, колкото по отношение на руските енергийни проекти?

Според думите на самия Гиньо Ганев в закона задосиетата не можело и дума да става за противоконституционност, но ималои “други идеи”. Другите идеи – както личи от думите на Димитър Ивановса свързани с ремонт на определени текстове. Не е ясно на кого по-точноразчитат елитните фигури на ДС такива текстове да бъдат гласувани – нощом търсят подобна възможност, сигурно имат предвид и някаква стратегияза набиране на гласове.

А имат ли основания, с които да подкрепят своятареформаторска дейност? Имат. При това основания с дълга традиция. Ето ги– изречени от Митьо Гестапото: "В закона има редица несъвършенства,които засягат две основни категории аргументи - едната е свързана снедостатъчната защитеност на националната сигурност, а другата е, чеприлагането на закона допуска накърняването на доброто име и авторитетана редица граждани".

Или с други думи: да посочишангажиментите на някого към ДС означава да накърниш неговото добро име иавторитет. И това го казва не друг, а бившия шеф на Шести отдел.Странно – защо така? Не трябваше ли тия същите да вдигнат очи, нетрябваше ли да се гордеят, че са служили на родината си? Или я каратспоред според случая – когато трябва се гордеят, когато им се налага,причината за същата тази гордост им накърнява доброто име на граждани.
Това обаче добрите граждани просто не го умеят. Умеят го само ченгетата –защото са с ампутирано чувство за лично достойнство и срам.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!