Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин започна да цензурира текстови съобщения

Gu Yunyin, Epoch Times

Най-голяматакомпания за мобилни телефони в Китай,ChinaMobile,съобщи, че е започнала да цензуриратекстови съобщения, базирайки се насписък с ключови думи, предоставени отагенциите за обществена сигурност.Всяка нейна потребителска сметка можеда бъде спряна, ако съдържанието на еднотекстово съобщение бъде сметнато занеприлично или порнографско. Споредзащитници и адвокати на човешките праватази практика е незаконна и е по-скороизвинение на китайските власти заупражняване на цензура…

Наповече от 70 000 телефона в Шанхай е биладеактивирана функцията за текстовисъобщения, съобщи хонконгският вестникAppleDaily.Служител на ChinaMobileот Шанхай каза за EpochTimes,че някои от тези потребители са поискалиот компанията да им възстанови услугата.

Относнотези искания ChinaMobileе издала нареждането: „Потребителяттрябва да отиде в агенциите за общественасигурност, за да удостовери съдържаниетона въпросното съобщение”, пише шанхайскиятежедневник ShanghaiYouthDaily.

Незаконноот много аспекти

Потози въпрос, г-нЧен Шууей, адвокат по човешките правав областта на телекомуникациите, казапред EpochTimes:„Съгласно китайскитезакони, компанията за мобилни телефониняма право да наблюдава съдържаниетона текстовите съобщения. Дори агенциитеза обществена сигурност не могат данаблюдават съобщения, преди да се докаже,че потребителят е нарушил закона”.

Ченказа, че има три причини защо наблюдаванетонатекстови съобщения е незаконно. Първо,то е базирано на предположението, чевсеки, който изпраща текстови съобщения,е нарушил закона. Второ, дори акосъобщението е било с порнографскосъдържание, ако то е между двама възрастни,които са се съгласили на това, то не епрестъпление. И трето, ChinaMobileне е законодателно-изпълнително тялои не притежава правомощията да наблюдаватекстови съобщения.

Г-нХуЮ Минг, писател от Хубей, който публикувачесто в Интернет, каза, че порнографскитешеги са били популярни и изпращани впървите няколко години на този век. Следтова тази практика е излязла от мода.

Истинскатапричина зад цензурата на властите ефилтрирането на политически чувствителнаинформация. Те се опасяват, че общественосттаще използва мобилните телефони, за даси предава политически съобщения,отбеляза Ху.

АдвокатътШие Яню от Пекин каза пред EpochTimes:„Независимо от изложената цел, процесъттрябва да следва закона и да бъде одобренот населението. Трябва да мине преззаконодателен процес и да бъде обсъденоот гражданите: Какво е определениетоза порнографско съобщение? Кои уебсайтовесе смятат за порнографски? Каквосъдържание да бъде наблюдавано? Тазицензура е в нарушение правата напотребителите на мобилни телефони”.

Г-нУан Донфенг, технологичен служител отПекин, смята за доста ясно, „чеограниченията заради порнографскосъдържание са само извинение. Действителнатацел на властите е да имат пълен контролнад Интернет и комуникациите с мобилнителефони в Китай”.

Тойдобави:„Преди съжалявахме севернокорейците.Сега Китай се учи от Северна Корея - идори я задминава!”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!