Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Брадви са били полирани по-добре 4500 г. пр. Хр., отколкото в наши дни

Leonardo Vintini, Epoch Times

Доста хора смятат модерната технология за много напреднала, но според др. Питър Дж. Лу,  старши научен сътрудник към Харвардския Университет, дори  4500 г. пр. Хр. китайците са се справяли по-добре с направата на по-плоски и гладки повърхности, отколкото ние можем днес дори и с най-добрите налични технологии за полиране.

Др. Лу, който заедно със своя екип прави изследване на четирите древни китайски брадви, открити през 90-те години, знае много добре за какво говори, когато споменава думата полиране. При изследването на няколко неолитни находки, поредица от експерименти върху тях води до едно единствено заключение – намерените брадви са направени чрез прилагането на напредничави технологии, включващи употребата на диамант.

Принадлежащи към културите на Саншингцун (Sanxingcun) и Лянгджу (Liangzhu), четирите обредни брадви датират от времето между 2500 г. и 4500 г. пр. Хр.  Въпреки че в началото учените смятат, че материалът, използван за полиране, е кварц, екипът на Лу доказва погрешността на това схващане.

Брадвите са подложени на електронно свръхзвуково изследване, радиографична дифракция и наблюдение с електронен микроскоп. При това е установено, че те съдържат 40% корунд – скала, позната като рубин заради червения си цвят. Корундът е известен като вторият най-твърд материал на планетата. Фината полировка на находките е постижима само чрез употребата на единствения по-твърд материал от корунда – диаманта, за който досега се вярваше, че е използван за пръв път 500 г. пр. Хр. в Индия.

За да потвърди хипотезата, Лу взима проби от най-старата брадва и ги полира, използвайки съвременна машина с диамант, албумин и силиций.

За удивление на учените, електронният микроскоп потвърждава, че полировката, която се доближава най-много до тази на древните брадви, е направената с помощта на диамант. Всъщност обработката на брадвите, направена векове преди нашата ера, е доста по-фина от постигнатата със съвременните и прецизни инструменти.

Вследствие на изучаването на тези обредни китайски брадви, учените придобиват по-задълбочени познания за техниките на полиране в античността, които обясняват изобилието от прецизно издялани предмети като нефрита. Въпреки всичко, много въпроси още чакат отговор, като например този, как „пещерняците” в Китай са могли да направят най-острите и гладки брадви, познати някога на човечеството.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!