Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските учени се само-повишават

Shi Ping and & Qin Yue, New Tang Dynasty Television

Званието 'академик' в Китайската академия на науките (КАН) и Китайската академия по инженерство (КАИ) е вероятно едно от най-високите почетни звания сред китайските академични среди. Но използването на дългогодишна пролука в системата става все по-популярно, като университетски служители, които дават препоръките кои да са следващите академици, започват да номинират себе си...

Според доцент Шу Ин (Xu Yin), от Департамента по строително инженерство в пекинския Университет Цингуа (Tsinghua), процесът на препоръчане може да създаде феномена на само-номиниране, тъй като ръководителите на китайските университети и научни институти са тези, които препоръчат кандидатите за академични звания. Той добави „Тъй като те [университетските ръководители] имат последната дума при това решение, ще е естествено те да препоръчат себе си за кандидати на тези престижни и добре платени позиции”.

Титлата "академик" се използва в комунистическите и пост-комунистически държави като почетна титла за членове на съответните национални академии.

КАН и КАИ съобщиха в началото на декември (2009), че имат съответно 35 и 48 нови академици. Но 80% от новите академици на КАН и 85% от тези на КАИ заемат административни длъжности в китайски университети или научни институти, което означава, че те всъщност са номинирали себе си.

Според информацията броят на академици в КАИ се е увеличил почти седем пъти за периода 1994-2003г., като този темп на растеж е най-високият в света. Но докато броят на академици расте постоянно, постиженията в научно и технологическо отношение са намалели, и в световната класация за технологична конкурентноспособност Китай е паднал от 13-то място през 1998г. на 29-то през 2003г.

Професор Шу подчерта, че академичните титли вече губят почит в Китай, тъй като са се превърнали в нещо, което може лесно да бъде получено в корумпираната система на страната. Той каза: „Вече е станало обикновена практика за хората в комунистическото общество да преследват тези най-високи академични титли чрез търговия с влияние. Академичните институции, които се предполага да са основно извори на знанието, са се превърнали в места за хора, които се борят за слава и лични изгоди”.

Професор Шу наблегна също така, че този вид академични измами може да доведат до положението, където все по-малко и по-малко учени да имат желанието да правят научни изследвания, което ще е катастрофално за академичната общественост.

Според проф. Ай Шияоминг (Ai Xiaoming), преподавателка в Департамента по китайска литература към Университета Сун Ят-сен (Sun Yat-sen), академичната корупция е всъщност отражение на моралния упадък в Китай. „Корупцията в академичните среди е вече много сериозна. Сега е лесно да се публикуват статии, тъй като хората смятат за свое право да се плагиатства от статиите на други по собствено осмотрение”, каза тя.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!