Аржентина: Съдия нарежда арест за високопоставени служители на китайската комунистическа партия

bg.clearharmony.net

Според ключовото решение става дума за „стратегия на геноцид”, използвана срещу Фалун Гонг

По faluninfo.net

Неотдавна аржентински съдия разпореди на бюро на Интерпол да търси и арестува двама високопоставени служители на китайската комунистическа партия (ККП), заради ролята им в „престъпленията срещу човечеството, извършени срещу Фалун Гонг практикуващи”.

Постановлението е подобно на решението, взето в Испания миналия месец, когато испанския Национален съд подведе под отговорност петима висши служители на ККП, заради тяхното въвличане в геноцид и изтезания срещу Фалун Гонг.

Двамата обвиняеми в аржентинския случай са бившият лидер на ККП Цзян Цзъмин, признат за главния подбудител на кампанията по „изличаване” на духовната практика Фалун Гонг и Луо Ган, бивш член на политбюро, ръководил Управление „6-10”, самостоятелна агенция за сигурност над закона, която води кампанията.

„Действията на Цзян и Луо отдавна са ги сложили в същата категория като Аугусто Пиночет, Слободан Милошевич и Чарлс Тейлър”, каза говорителят на Фалун Гонг Ърпин Джанг. „Международните съдебни механизми сега наваксват с тези двамата също”, допълни той.

„Решението е на практика историческо. То не само е справедливо, но идва във време, когато тези престъпления продължават да се случват. Арестът и делото срещу тези двама мъже, биха могли буквално да предотвратят по-нататъшно изтезаване и убиване на невинни китайски граждани”, категорични са от Фалун Дафа асоциацията.

На 17 декември 2009 г., след 4-годишно разследване, аржентинският съдия Октавио Араоз де Ламадрид от Федерален съд № 9 издаде решение и заповеди в 142 страници. Документът предлага подробна и съкрушителна оценка на преследването, извършвано от ККП срещу Фалун Гонг практикуващите в Китай и ролята, играна от двамата служители от най-висше ниво.

„Стратегията на геноцид … обхваща широк кръг от действия, разкриващи тотално презрение към живота и човешкото достойнство”, се казва в решението на Ламадрид. „Обозначената цел – заличаването на Фалун Гонг – е използвана да оправдае всякакви извършени действия. По този начин, тормоза, изтезанията, изчезванията, смъртността, промивките на мозъка, психологическите изтезания, са били всекидневно срещани в преследването на практикуващите”.

Съдията заключава решението с издаването на национална и международна заповед за залавянето на двамата обвиняеми, която да бъде изпълнена от отделът на Интерпол към Федералната полиция на Аржентина. По този начин, ако обвинените бивши служители на ККП пътуват до други страни, които имат договори за екстрадиция с Аржентина, ще бъдат задържани и превозени до Аржентина, за да се изправят пред съда.

Според адвокатите, които първоначално започнали случая като защитници на жертвите на преследването срещу Фалун Гонг – д-р Алехандро Ковес и д-р Цасабал Елия, решението на съдията се базирало на доказателства, които включвали устни показания на 17 жертви на изтезания и други форми на преследване. Съдията също взел под внимание и показанията на двама лекари, както и доклади на Обединените нации и проучвания на организации за човешки права като „Амнести интернешънъл” и „Хюмън райтс уоч”.

„ККП упражни огромен политически и икономически натиск, за да съкруши този и други подобни съдебни процеси”, каза говорителят на Фалун Дафа Ърпинг Джанг. „Това е още една причина съдията Ламадрид да бъде аплодиран за своята почтеност и безпристрастност в разглеждането на този случай. Ние настояваме аржентинските власти да останат бдителни пред възможността за оказване на натиска от ККП, и да продължат историческия процес по изправянето на тези престъпници пред правосъдието”, допълни той.

Решението е било взето според правните принципи на универсалната юрисдикция, които позволяват вътрешни съдилища да слушат случаи за геноцид и престъпления срещу човечеството без значение къде са се случили.

„Разбирам, че в настоящия случай трябва да бъдат приложени принципите на универсалната юрисдикция с оглед жестокостта на престъпленията, броя на засегнатите жертви и идеологическата природа на действията, предприети срещу членове на религиозната група Фалун Гонг”, казва съдията в своето постановление.

За организиране на интервю с някой от адвокатите или свидетелите или да видите копие на оригиналното решение на испански, моля обърнете се към Информационния център на Фалун Дафа.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА ФАЛУН ДАФА:

Контакти: Геил Рейчлин (+1 917-757-9780), Леви Броуди (+1 845-418-4870), Ърпин Джанг (+1 646-533-6147) и Джоуел Чипикар (+1 416-731-6000)

Факс: 646-792-3916, E-mail: contact@faluninfo.net, Уебсайт: http://www.faluninfo.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!