Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подали сигнали за корупция се смятат за предатели

kafene.net

Хората, които подават сигнали за корупция, в България се възприемат като предатели или доносници, а в малките населени места действат принципите на обвързаното по съседски общество.

Това установи изследване на "Прозрачност без граници", проведено в десет европейски държави, цитирано от "Дневник".

Анализът е посветен на защитата, която осигуряват тези страни на гражданите, които не мълчат за корупцията.

Според световната организация гаранциите в България, че няма да пострадаш, след като подадеш сигнал, са разхвърляни из много закони.

Докладът констатира, че преди две години е направен опит защитата да се регламентира в самостоятелен акт, но "очевидно българските власти вярват, че това не е необходимо". "Прозрачност без граници" препоръчва да бъдат направени промени в Кодекса на труда и Закона за държавния служител, с които да се ограничат възможностите на работодателите да уволняват добросъвестни служители, подали сигнал за корупция.

Освен това за работещите в частния и държавния сектор, които са алармирали за злоупотреби, трябва да има специални механизми за компенсация, ако са претърпели вреди от действията си.

Другата препоръка е да се регламентира задължителната проверка на анонимните сигнали. Това е заложено и в 57-те мерки на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!