Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трансформиране на затворените общества чрез предоставяне на свободен Интернет

Michael Young, Epoch Times

Консорциумът за глобална Интернет свобода работи за пробив на информационните блокади

„Представете си какво би означавало например, ако Папата бе способен да провежда организирана в мрежата литургия с половин милион католици от домашните църкви в Китай. Представете си, че президентът на САЩ би могъл да провежда интерактивни срещи със стотици хиляди ирански студенти; или че бирманци, сирийци, кубинци, тибетци и други имат пълната, свободна възможност да комуникират в реално време помежду си и със свои поддръжници. Представете си, ако желаете, колко по-безопасен би бил светът, колко по-добре бихме се разбирали помежду си и колко бързо биха рухнали авторитаризмът и репресиите, когато срещу тях се изправят ангажирани с това, образовани и свободни граждани.”

Един психиатър може да опише китайското общество като страдащо от т. нар. Стокхолмски синдром – психологично състояние, при което жертвите развиват емоционална връзка с похитителите си.

Според д-р Шию Джоу (Shiyu Zhou), Консорциумът за глобална Интернет свобода (Global Internet Freedom Consortium / GIF) разполага с лек за травмата на Китай – лек, който ще облагодетелства и обществата на затворените, тоталитарни държави по света: свободен достъп до информация чрез Интернет. Но предоставянето на този лек изисква средства, които зависят от действията на американското правителство...

GIF се състои от малък екип китайско-американски компютърни специалисти и инженери, в това число Джоу. Подобно на Джоу, много от хората в GIF са били сред студентите на пл. Тянанмън по време на кръвопролитията през 1989 г. В последствията от това събитие те са видели как китайската държава – както Джоу заяви в свидетелските си показания пред американския Хелзински комитет през октомври т.г. – „започва да пренаписва историята и да изкривява истината”.

Това, което първоначално събира членовете на GIF, е практиката Фалун Гонг, с която всички те се занимават (медитативна практика, чиито учения са базирани на принципите истинност, състрадание и толерантност). През 1999 г., когато китайският режим забранява Фалун Гонг, те са преживели нещо подобно на събитията от 1989 г.  – и в двата случая, по думите на Джоу, те стават свидетели на това, как държавно-контролираните медии „смесват правилно и грешно, насаждат омраза и институционизират невежество.”

Психологическата хватка на китайския режим върху китайския народ зависи от четири фактора: страхът от смъртта; чувството за безнадеждност (обзело китайския народ след потъпкването на демократичното движение през 1989 г.); наличието на определени облаги или блага (като подобрените жизнени условия, последвали отварянето на китайската икономика); и контролът над информацията. Информационният контрол е от решаващо значение за способността да се манипулират мислите и емоциите на китайския народ.

Повечето хора в Китай днес вярват, че армията на Китайската комунистическа партия (ККП) е водела битката срещу японската инвазия в Китай, докато в действителност това е направила националистическата армия на Куоминтанг. Китайците биват учени, че САЩ са започнали Корейската война и че са планирали да нападнат Китай, след като завладеят Северна Корея. Про-демократичните студенти са набедени за кръвопролитията на Тянанмън през 1989 г., Западните държави, предвождани от САЩ, са представени, че се опитват да спънат мирния възход на Китай, и т.н.

Разбира се, пропагандаторите на ККП знаят, че нито едно от тези твърдения не е вярно, но те работят, за да накарат китайския народ да ги вярва, така че ККП да може да манипулира хората при необходимост.

Великият файъруол

Докато информационният контрол дава на китайския режим ключ за контрола над китайския народ, предоставянето на свободна и точна информация отменя този контрол. По тази причина Интернет заплашва стратегията на режима за контрол над мисълта – заплаха, в отговор на която китайските власти правят всичко по силите си, издигайки около Китай огромна информационна защитна стена.

Според Джоу „десетки хиляди кибер-полицаи участват в мониторинга и надзора на Интернет-потребители, някои от които свършват в затвора заради изразено в мрежата мнение. Китайската инициатива „Златен щит” (Golden Shield) – разгръщане на цензурни технологии, развити с помощта на западни корпорации като Cisco – напълно блокира много уеб страници и филтрира теми, считани от управляващата партия за твърде чувствителни в политическо отношение”.

Джоу и колегите му от GIF доброволно са дали своето време, пари и талант, за да развият серия от софтуерни програми – главно Freegate и Ultrasurf – които дават възможност на потребителите да пробият през „великия файъруол” на Китай. Софтуерът им предоставя криптирана връзка до защитени прокси сървъри по света. Той постоянно сменя IP адресите на сървърите със скорост до 10 000 пъти на час по начин, който прави ефективното блокиране невъзможно.

Инициирана с цел предоставянето на информационна свобода преди всичко на китайския народ, днес работата на GIF облагодетелства хората в затворените общества по света. Според направените оценки 90% от антицензурния трафик в световен мащаб минава през сървърите на GIF.

По време на т. нар. Шафранена революция в Бирма в края на август 2007 г. се наблюдава трикратно нарастване на дневния трафик от Бирма. Много бирманци използват системата на GIF, за да публикуват снимки и видеозаписи на репресивните мерки до външни блогове и уеб страници. На бирманското правителство се налага напълно да спре Интернет, за да прекрати изтичането на информация за репресиите.

Преди пекинската Олимпиада, когато размириците в Тибет през март 2008 г. довеждат до хиляди арести и широкомащабни нарушения на човешките права, трафикът на сървърите на GIF от този регион нараства с над 400 процента.

По време на изборите в Иран миналия юни трафикът от Иран нарасна приблизително шест пъти. Според данните, на 20 юни над един милион иранци са използвали системата на GIF, за да посетят предварително цензурирани уеб сайтове като Facebook, Youtube, Twitter и Google. Иранските потребители публикуват видеоматериали, снимки и съобщения за кървавите репресии.

Информация, свобода и пари

Пред Хелзинкския комитет Джоу коментира последствията от предоставянето на Интернет свобода: „Представете си какво би означавало например, ако Папата бе способен да провежда организирана в мрежата литургия с половин милион католици от домашните църкви в Китай. Представете си, че президентът на САЩ би могъл да провежда интерактивни срещи със стотици хиляди ирански студенти; или че бирманци, сирийци, кубинци, тибетци и други имат пълната, свободна възможност да комуникират в реално време помежду си и със свои поддръжници.

Представете си, ако желаете, колко по-безопасен би бил светът, колко по-добре бихме се разбирали помежду си и колко бързо биха рухнали авторитаризмът и репресиите, когато срещу тях се изправят ангажирани с това, образовани и свободни граждани.”

Конгресът прави опити да даде възможност на GIF да осъществи мечтата, изказана от Джоу. Двупартийна коалиция, включваща сенаторите Арлен Спектър и Сам Браунбак, както и народния представител Франк Уолф, е включила общо 20 млн. щ.д. в миналите два бюджета на Държавният департамент на САЩ, със заложени 30 млн. щ.д. в предложения от Сената бюджет за 2010 г.

Но Държавният департамент не е предоставил посочените от Конгреса средства на GIF. Според репортаж в Washington Post от 20 ноември т.г., адвокатите на GIF са убедени, че Държавният департамент не е отпуснал парите, защото членовете на GIF практикуват Фалун Гонг. И, според същото издание, „Държавният департамент се страхува от реакцията на Пекин към всякаква американска подкрепа на това”.

С подкрепата от 30 млн. щ.д., за един месец GIF би могла да повиши настоящия капацитет на потребителите си от 1,5 млн. души дневно до 50 млн. и силно да подобри скоростта, с която нейната технология сменя IP адресите на потребителите, правейки способността за преминаване през файъруола по-ефективна. Освен това всеки долар, похарчен от GIF за антицензурни технологии, би могъл да струва на репресивните правителства стотици или дори хиляди долара за блокиране на достъпа, което да оскъпява противопоставянето на действията на GIF твърде много.

Когато президентът Обама посети Китай, единственият въпрос, който му беше зададен по време на неофициалната му среща в Шанхай и не бе отправен от предварително подбрани чрез китайския режим студенти, бе получен по Интернет към американския посланик Джон Хантсман от името на анонимен китаец: „В страна с 350 млн. Интернет потребители и 60 мил. блогъри, знаете ли за файъруола? Трябва ли да можем да използваме Twitter свободно?”

Обама ясно изрази убедеността си, че свободният достъп до Интернет на китайския народ е всъщност нещо добро за Китай. Ако Държавният департамент на САЩ се вслуша, може би на GIF ще бъдат дадени средствата, с които да се опита да срине веднъж завинаги Великия файъруол на Китай, както и всички други Интернет-стени, издигнати по света.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!