Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стартира база данни за проследяване на психиатричен тормоз в Китай

Matthew Robertson & Grace Wu, Epoch Times

Базирана в Китай група за защита на човешките права стартира база данни, трасираща жертви на психиатричен тормоз в страната. Организацията „Civil Rights and Livelihood Watch (CRLW) е открила базата данни, според съобщение до медиите, публикувано на сайта им.

Според CRLW психиатричното преследване е широко разпространено, жестоко и тежко в Китай, и правозащитната група е превърнала изобличаването на подобни злоупотреби в свой фокус. На миналогодишния Ден на здравето CRLW публикуваха сборник от случаи и се изказаха в подкрепа на законите за душевното здраве.

Ръководителят на CRLW, Лиу Фейюе (Liu Feiyue) сподели за радио Voice of America следното: „Най-новата ни инициатива е установяването на ежедневно документиране на китайски жертви на психиатричен тормоз. Надяваме се, че тези случаи ще бъдат постоянно събирани и представяни на останалия свят.”

Според съобщение до медиите на базирания в провинция Хубей CRLW от 10 октомври, политиката на Китайската комунистическа партия (ККП) на „стабилността преди всичко” определя петиционери, дисиденти, активисти и практикуващи Фалун Гонг като реакционни елементи.

В съобщението се заявява, че тези групи често са жертви на психиатричен тормоз по време на събития, чувствителни за китайския режим. В това число са Олимпиадата, Националният ден, годишнините от кръвопролитието на пл. Тянанмън, Националният народен конгрес и Консултативната политическа конференция на китайския народ. Властите казват, че изпращат дисидентите в психиатрични заведения, за да „осигурят стабилност”, може да бъде прочетено на уебсайта.

Такива индивиди, които не са били задържани поради действителни психиатрични заболявания, често са подлагани на различни методи на изтезания по време на задържането им. Жертвите често се съпротивляват на задържането си и в резултат на това биват бити, удряни с електрошокови палки, предписват им се психиатрични лекарства и дори са пребивани до състояние на инвалидност или смърт, според CRLW.

„Това е общество, което не набляга на човешките права, и ето какво доведе до това”, каза Лиу в телефонно интервю за Epoch Times.

Един пример, даден от VOA, е Ху Гуохонг (Hu Guohong), служител в автомобиона компания в Ухан (Wuhan), който внасял в съда жалби срещу властите в продължение на над 10 години. Той бил задържан в психиатрична клиника три пъти за периода 2008-2009 г., включително и по време на Олимпиадата, на двата национални конгреса и около 4 юни.

Ху бил заловен от полицията и други агенти преди Олимпиадата. „Съпругата ми не знаеше в коя психиатрична клиника бях изпратен”, каза той.

„Бях жестоко бит с електрошокови палки. След електрошоковете ме завързаха на една скамейка – разказа Ху. – Всеки ден бях връзван на пейката, от момента, в който станех от леглото, до времето за лягане. Бях завързан дори и по времето за хранене… Не можах да видя семейството си за повече от 70 дни, до 7 октомври.”

Инициативите на CRLW получават известна подкрепа от определени журналисти и от някои от хората, подложени на преследване. Водещи вестници, като China Youth Daily, също публикуват репортажи за психиатричен тормоз – въпреки че репортажите им са ограничени.

Последователите на Фалун Гонг – местна китайска духовна група, са сред най-тежко преследваните в подобни институции. „Когато стане въпрос за Фалун Гонг, за защитници на човешките права и за дисиденти, разбира се, няма да публикуват такива репортажи – каза Лиу. – Но ще отразяват нещата, които не са толкова чувствителни.”

По думите му, той не би бил изненадан, ако има последствия от създаването на базата данни, но чувства, че работата е отговорност на неговата група.

„Поставянето на обикновени хора в психиатрични клиники е незаконно и ужасно. Това бе разкритикувано от международната общност. С разкриването на тези неща, властите, разбира се, ще бъдат много гневни. Те ще отправят някои заплахи – каза Лиу. – Но ние смятаме, че това е изключително сериозно и че не е задоволително или цивилизовано. Отговорността да направим това е наша. Може да бъдем изправени пред известен натиск или енергични мерки; ще ги посрещнем.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!