Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бил Гейтс пръска прах в атмосферата, за да блокира Слънцето

Основателят на Microsoft MSFT + 0,7% милиардерът Бил Гейтс подкрепя финансово развитието на технология за затъмняване на Слънцето, която потенциално би отразявала слънчевата светлина извън земната атмосфера, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект, съобщава Форбс.

 Експериментът с контролирано смущение в стратосферата (SCoPEx), стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение чрез пръскане на нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата - аерозол, отразяващ Слънцето, който може да компенсира ефектите от глобалното затопляне.

Широко разпространените изследвания за ефикасността на слънчевата геоинженерия са в застой от години поради противоречия. Противниците смятат, че такава наука носи непредсказуеми рискове, включително екстремни промени в метеорологичните модели, които не са различни от тенденциите на затопляне, на които вече сме свидетели.

Природозащитниците също се опасяват, че драматичната промяна в стратегията за смекчаване на въздействието ще бъде третирана като зелена светлина за

продължаване на емисиите на парникови газове с малко или никакви промени в настоящите модели на потребление и производство.

SCoPEx ще направи малка стъпка в ранните си изследвания през юни близо до град Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване на височина 20 км. Изстрелването няма да освободи стратосферни аерозоли.

То по-скоро ще служи като тест за маневриране с балона и изследване на комуникационните и оперативните системи. Ако успее, това може да бъде стъпка към втори експериментален етап, който да освободи малко количество CaCO3 прах в атмосферата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Бил Гейтс пръска прах в атмосферата, за да блокира Слънцето | Технологии | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!