Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат изтезаван заради защита на практикуващи Фалун Гонг

Правозащитният адвокат Уанг Йонгханг

Правозащитният адвокат Уанг Йонгханг (Wang Yonghang), арестуван в Китай на 4 юли т. г., заради дързостта да поеме защитата на практикуващи Фалун Гонг. (Epoch Times)

Fang Xiao, Epoch Times

Още един правозащитен адвокат в Китай е бил арестуван, защото избрал да защитава правото на свобода на убежденията на практикуващи Фалун Гонг. Адвокат Уанг Йонгханг (Wang Yonghang) от пристанищния град Далиан в североизточен Китай е поел защитата на няколко практикуващи Фалун Гонг. Той настоява да се придържа към професионалния си етичен код и е отказал да отстъпи пред неофициалната политика на режима, постановил, че няма да има „никаква правна защита за невинността на [последователи] на Фалун Гонг”.

За последен път Уанг се явява в съда на 16 юни тази година. Полицията в Далиан го арестува на 4 юли. (До публикуването на този материал неговото семейство и адвокатът му не успяват да се срещнат с него.) Властите отказват всякакви семейни посещения под претекст, че арестът му включва „поверителна информация”.  Вследствие на ареста Уанг получава наранявания, включително и фрактура на десния глезен, която се инфектира поради липсата на лечение. Това е причина за огромна загриженост от страна на семейството му, като според сведенията 80-годишната му майка се е „поболяла от мъка”.

През 2008 г. Уанг публикува отворено писмо, в което се обръща към лидерите на режима – Ху Жинтао и Уен Джябао. В писмото той подчертава, че обвиненията срещу практикуващите Фалун Гонг са незаконни и противоконституционни.

Съпругата на Уанг, Ю Шяоюан (Yu Xiaoyan), сподели пред Epoch Times , че според Уанг, като адвокат, той бил длъжен да защитава практикуващите Фалун Гонг, които са преследвани и изтезавани. Тя настоява за незабавното освобождаване на Уанг от страна на властите.

Патрик Пуун, главен секретар на базираната в Хонконг Организация за китайските правозащитни адвокати (China Human Rights Lawyer Concern Group), изрази мнение в интервю за Радио Свободна Азия. „Смятаме, че Уанг бе арестуван, понеже той, като правозащитен адвокат, е с голямо участие в случаите с Фалун Гонг – каза Пуун. – Служители от отряда на Вътрешна сигурност арестуваха Уанг на 4 юли и на следващия ден той бе с фрактура на глезена. Настояваме за разследване на изтезанието му и за идентифициране на отговорните страни. Въпреки че адвокатът на Уанг е подал жалба, ние все пак се надяваме, че международната общност и адвокатските среди ще разгледат неговия случай.”

Според съпругата на Уанг, преди да бъде арестуван, той е бил поел няколко дела като защита на практикуващи Фалун Гонг. По думите й двамата със съпруга й са били следени от цивилни полицаи и са получавали заплашителни телефонни обаждания.

На 21 юли тази година адвокатът на Уанг, Лан Сюеджи (Lan Xuezhi), сподели пред Epoch Times, че случаят не включва държавни тайни.  „Никога не съм виждал случай като този. Чаках в Далиан една седмица и не успях дори да видя клиента си. Властите продължават да отлагат нещата”, заяви Лан.

„Властите очевидно бяха пристрастни в процеса. Наистина чувствам, че не е лесно да си практикуващ Фалун Гонг. Никой в съдебната система не следва закона”, добави той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!