Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съоръжението край Рилския манастир си е свършило работата, смята зам.-министър Нанков

Image may contain: 1 person, standing and outdoor

Колажи и карикатури | Facebook

Укрепването на срутището на пътя край Рилския манастир си е свършило работата, като без него свличането на скална маса вчера е щяло да затвори шосето за повече от половин година. Това мнение изрази днес пред медиите на място зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Вчера на мястото, където беше изградена подпорна стена, висока над 4 м и дълга 150 метра, се срути скала дни след като премиерът Бойко Борисов инспектира пътния участък и доволен обяви, че всеки пътуващ към Рилския манастир ще може да мине по хубав и безопасен път.

Според заместник регионалния министър 6 млн. лв. струва целият проект за обезопасяване на участъка, който не е изпълнен в пълна степен, а парите не са платени. "Има още работа да се свърши, в момента обмисляме и премостване на пътния участък, така че при евентуално следващи срутвания скалната маса да се плъзга по моста и да пада в дерето", каза Нанков.

Image may contain: 1 person, standing and text

Колажи и карикатури | Facebook

Той поясни, че целият скат, който е с височина над 500 метра, е нямало как да бъде трайно укрепен срещу такова преовлажняване. Премахването на скалата също не било решение, защото така свлачищният процес щял да се качи нагоре и "целият скат да пропадне долу в дерето".

Николай Нанков каза, че обектът още не е получил акт 15. Според изпълнителния директор на дружеството, извършило укрепването - "Автомагистрали", Стоян Беличев не е избързано с отварянето на пътния участък. "Стената беше изградена, мрежите поставени, нямаше как да предвидим тези метеорологични обстоятелства, които се случиха", уточни той. За момента до Рилския манастир ще се пускат само автомобили на духовенството и обслужващия персонал, и то само в светлата част на денонощието.

Според експертите изградената мрежа е можела да задържи паднала скална маса с тегло около един тон, а откъсналото се вчера парче тежи над 30 тона.

Image may contain: 1 person, standing and outdoor, text that says 'за 6 милиона, толкова!'

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Съоръжението край Рилския манастир си е свършило работата, смята зам.-министър Нанков - България - Дневник (dnevnik.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!