Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нумеричните радиостанции

Нумеричните радиостанции

(photos.com)

Leonardo Vintini, Epoch Times

Внимание! ...9-8-9-0-2… Внимание! 9-8-9-0-2... 1-8-5-0-2... 1-8-5-0-2... Чувайки роботизирания женски глас да диктува тези монотонни поредици от числа, мнозина просто биха пренебрегнали това като безсмислици и незабавно биха сменили честотата. Но ако обърканите слушатели решат да изслушат тези трансмисии, те биха могли да предположат, че това е някакъв вид таен код. Повтаряни на равни интервали, привидно безсмислените съобщения като „комбинация-девет-шест-две-девет-две-три-бинго-тур, две-осем” би трябвало да означават нещо за някого. Но за кого, и защо тези хора биха изисквали инструкциите им да се предават по такъв неразгадаем начин?

Нумеричните радиостанции могат да бъдат намерени в обхвата на късите радиовълни. Всеки, разполагащ с основното оборудване, може да ги слуша, въпреки че може да е трудно да се определи кой изпраща съобщението, да не говорим пък какво се опитва да каже.

Кратка история на нумеричните радиостанции

Подобни трансмисии са излъчвани още от Първата световна война. Следователно можем да потвърдим, че те са едни от първите известни радиопредавания. Тези радиопредавания могат да бъдат намерени по всички краища на света и са се увеличили значително след Втората световна война, но е установено, че се появяват най-често при ключови събития по време на Студената война. След нейния край тези трансмисии започват да намаляват, макар че от 1990 г. насам пак се завръщат постепенно.

Докато  много радиолюбители са се опитвали да дешифрират тези предавания, малцина са имали някакъв успех. Независимо от това, голям брой от тези закодирани съобщения започнаха да набират популярност сред радио ентусиастите. По-голямата част от тях е на разположение, каталогизирана от Европейската асоциация по събиране на информация за числата и числов мониторинг (European Numbers Information Gathering and Monitoring Association), която класифицира отделните числови емисии по стриктна типология.

Някои числови съобщения са влезли в международния печат, но вероятно най-известното от тях е съобщението „Atencion!” – цитирано по-горе – чието име идва от характерното начало на всяко едно съобщение (от испански – „Внимание!”). Тази радиоемисия всъщност е използвана в американските федерални съдилища по време на делото срещу петимата заловени кубински шпиони през 2001 г.

Характерни сценарии

През радио смущенията започваме да долавяме екзотична музика. Скоро тя е последвана от спорадичните почуквания на нещо, звучащо като стенограф в действие. Внезапно музиката спира и мъжки глас започва да диктува поредица от числа на чужд език.

В общи линии  тези числови трансмисии приемат следната форма: през равни интервали от време – половин или един час – глас произнася дума или фраза, които могат да бъдат придружени от мелодия, служеща като прелюдия към кода. След това гласът започва да диктува числа, букви, несвързани думи или комбинации от тях. Следва завършващо съобщение, сигнализиращо за края на трансмисията.

Разбира се, има  много разновидности на подобни излъчвания. Всеки час, ден след ден, трансмисията може да бъде същата или да се променя; съобщението може да бъде заменено от морзов код, да бъде повторено веднъж, два пъти и т.н.

Всяко от излъчванията на тези трансмисии, идващи от цял свят на различни езици, продължава само броени минути. Понякога действителен човешки глас рецитира кода, но често гласовете са генерирани от софтуер за синтезиран говор. В други случаи съобщенията са на определен език, но кодът за трансмисията е на друг. Например испанско съобщение предава кода си на японски.

Една от най-интригуващите трансмисии е придружена от мелодията „Don't Cry For Me Argentina”. След прозвучаването на познатата мелодия, глас произнася следното: „уиски, танго, ромео 21… уиски, танго, ромео 21, 61115 74939 04343 54388 40121 43372 43973 08610 08858 699 00 74821 11431 06109 39994 уиски, танго, ромео 21.”

Други трансмисии включват барабани или кларинет, свирещ повтарящ се рефрен от военен марш. Както и при други примери, кодът следва въвеждащата музика.

Много от тези  мистериозни автори на трансмисиите са възприели методите не само на съчетаване на музика с кода, но и на използване на необичайни гласове. Според някои това е стратегия, използвана, за да отвлича вниманието на стотиците радио ентусиасти, които се опитват да дешифрират съобщението. Например детски гласове са често използвани с популярна мелодия, за да накарат неопитния слушател да повярва, че трансмисията е просто експеримент по време на игра с помощта на домашен радиопредавател.

И така, какво се крие зад тези загадъчни трансмисии? Дали това е метод, използван в наркотрафика, или пък – както мнозина са убедени – таен език, използван от шпионите, за да комуникират помежду си? При все че има доказателства, предполагащи шпионаж, нито едно правителство досега не е декларирало участие в подобни комуникации, нито е признавало да знае техния произход.

Освен в някои изолирани случаи, при които им е бил позволяван бърз поглед над използването на подобни трансмисии, световните разузнавателни служби никога не са признавали вероятната им употреба. Имайки предвид обаче информацията, че Великобритания е поставила извън закона слушането на тези нумерични станции, мнозина смятат, че подобни подозрения вече са били потвърдени.

Слушане на нумерични трансмисии

По-долу са няколко примера за такива съобщения:
http://www.furelos.org/files/tcp_d4_01_russian_man_complete_irdial.mp3
http://www.furelos.org/files/tcp_d4_26_wiskey_tango_viente_y_uno_irdial.mp3

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!