Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изборният процес да се излъчва онлайн. Ако не всичко, поне броенето на бюлетините да се заснема и гледа на живо... за да не стане като в САЩ

ДБ на Дондуков 2: Бюлетините на вота да се броят на живо

Изборният процес да се излъчва онлайн. Ако не всичко, поне броенето на бюлетините да се заснема и гледа на живо. Това поискаха от "Демократична България" на консултациите при президента днес. Лидерът на обединението Христо Иванов обясни, че подобна практика имат "и не толкова демократични страни".

Президентът Радев подкрепи идеята, като обаче уточни, че не е нужно с камери да се заснема целият изборен ден, а всеки член на СИК или застъпник да може да пуска видео на живо.

Христо Иванов настоя за повече ефирно време в БНР и БНТ по време на предизборните кампании. "Бихме се надявали значително да се увеличи времето за участване на политиците в БНР и БНТ. Да има пълноценен дебат и да участват всички, а не това кой колко пари има в сметката", каза още Христо Иванов като предложи подписите преди записването за участие в изборите да могат да се събират от партиите и дигитално. Така би се намалил контактът между хората и епидемичният риск.

Да бъде създаден здравен протокол и възможно по-скоро той да бъде оповестен, като в него да се обяснява какви мерки срещу епидемията да спазват членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите.

"Важно е това да бъде рано публикувано. Гражданите да могат да коментират тези предложения. Това е ключа към окуражаването на хората. Ако проведем избори, на които гражданите да не посмеят да излязат, ще заложим бомба в доверието", увери Иванов.

Президентът обясни, че също е поискал възможно по-скоро да види такъв здравен протокол и държи всеки член на секционните комисии да получи пакет с предпазни средства като маска, ръкавици, шлем и дезинфектант. "Да се покаже, че държавата

мисли за своите граждани. Всички членове на СИК да имат лични предпазни средства, с протокол на колко време да се сменят. Средствата не са големи", добави Радев.

"Основния риск на предстоящите избори е това, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава и затова е важно да организираме всички граждани да могат да следят за провеждането им", заяви пък лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

ДБ предлагат и партии и независими граждански организации да одитират машините за гласуване, повториха и искането си да се гласува по пощата, за което имат готов законопроект. Президентът подкрепя идеята за независим одит на машините.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: ДБ на "Дондуков" 2: Бюлетините на вота да се броят на живо - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!