Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смрад - 10000 протестират

Сблъсък на 10 000 китайци с полиция за замърсяване с отпадни води

Вече над две седмици жители на китайския район Чуанджоу (Quanzhou), провинция Фуджиан (Fujian), се събират пред станция за пречистване на отпадни води, в знак на протест срещу непоносимо зловоние.

Станцията е неизправна от 19-и август насам, каза местен служител. И оттогава районът е изпълнен със зловонна миризма. Някои от жителите са на 24-часов наряд в станцията, за да не позволят да изтича повече от замърсената вода. 

Протестът се засилва в понеделник нощ, когато биват повикани 2000 полицаи за борба с размириците. Жител с презиме Чию каза за радио Sound of Hope, че областният ръководител е повикал полицията, след като протестиращите са го притиснали в колата му.

[Г-н Чию, жител на Чуанджоу]:
"Вчера-следобед, областният ръководител и неговият заместник имаха сблъсък с протестиращите, защото зловонието беше много силно и жителите бяха вече много ядосани. Най-вероятно областният шеф се е блъснал в някой, при което тълпата се ядоса и не му позволи да си тръгне, притискайки го в колата. Той повика военната полиция. Дойдоха много – 10-12 коли, и искаха да предприемат енергични действия. Насъбраха се хора от няколко села, между 10- и 20 000 души."

Протестът ескалира, когато полицията изстрелва срещу тълпата два предупредителни сигнала и хвърля гранати със сълзотворен газ. Тълпата съответно хвърля камъни срещу полицията. Поне 10 души са били ранени по време на протеста, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки Информационния център за човешки права и демокрация.

Г-н Чию каза, че зловонният въздух е влошил здравето на жители, които са били вече афектирани от друго местно замърсяване.

[Г-н Чию, жител на Чуанджоу]:
"Сега не можем да ядем нищо от нашите морски продукти, всички селяни са много уплашени."

Според местните жители, индустриалното развитие и безотговорното отношение на управата към отпадъчните води през последните няколко години, е довело до сериозно замърсяване на този произвеждащ морски продукти район.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!