Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавна китайска компания в африкански корупционен скандал

NucTech, китайска държавна компания за технологии, се е оказала в центъра на корупционен скандал в Африка.

Властите в Намибия са арестували трима души и са замразили активи във връзка със схема за подкупничество.

Според твърденията, срещу подкуп от 55 милиона щ.д. NucTech е осигурила договор с намибийското правителство, съгласно който компанията да обурудва летищата и пристанищата в страната със скениращи устройства.

В съучастничество са обвинени представителят на NucTech в Африка, китайският гражданин Янг Фан, заедно с двама намибийски собственици на компанията Teko Trading.

През м. февруари намибийското провителство е заплатило на NucTech 12.8 милиона щ.д., но обвиняемите са обвинени в прехвърляне на тези пари през Teko Trading и в използването им за, както служители описват, безразборно харчене.

Вестник "The Namibian" съобщи също така, че 5 милиона от тези пари са преведени чрез Teko Trading на политически фигури в Намибия.

До миналата година, начело на NucTech е Ху Хайфенг (Hu Haifeng), син на лидера на Китайската комунистическа партия и на Китай, Ху Джинтао (Hu Jintao).

По-късно Ху Хайфенг бива повишен в поста Секретар на комунистическата партия в Tsinghua Holdings, компания, надзираваща NucTech заедно с около 30 други компании.

От офиса на главния прокурор на Намибия, Марта Ималуа, разкриха, че тя е заминала в Пекин, за да интервюира г-н Ху във връзка със случая. Въпреки че Ху е представен като свидетел, а не като заподозрян от намибийската прокуратура, китайският режим бързо е блокирал всякаква информация във връзка със случая.

Централният отдел за пропаганда на Китай е наредил на медиите да мълчат по въпроса, инструктирайки Интернет-търсачките да не показват никакви резултати от списък с определени ключови думи, включително името на Ху Хайфенг.

Два от най-популярните китайски Интернет портали, Sina и Neteаse, са публикували статии за този случай и са били наказани с блокиране на някои техни секции.

Китайската версия на Гугъл също блокира тази информация, посочвайки като причина "Местното законодателство и политика".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!