Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа купува рекордни количества руски горива през Индия и плаща огромна надценка

Руският петрол все още захранва Европа с помощта на Индия, съобщи Bloomberg. Европейските потребители плащат допълнителна такса на Индия, докато Русия не страда от никакви неблагоприятни последици от санкциите на Европа.

През декември ЕС забрани почти всякакъв внос на суров петрол от Русия, пренасян по море. Той разшири забраната за рафинирани горива два месеца по-късно. Правилата обаче не попречиха на страни като Индия да купуват евтин руски суров петрол, да го превръщат в горива като дизел и да го доставят обратно в Европа с голяма надценка: Ценовата разлика между Брент и Урал е около 25 долара / барел, почти една трета от цената на барел суров петрол. Надценките върху руския продукт са още по-големи, когато става въпрос за рафинирани продукти като бензин или дизел.

Всъщност Индия е станала толкова добра в препродажбата на руски петрол на същите европейци, които отказват да го купуват директно от Москва на много по-ниска цена, че азиатската страна е на път да стане най-големият доставчик на рафинирани горива в Европа този месец, като същевременно купува рекордни количества руски суров петрол, сочат данни на аналитичната компания Kpler.

С други думи, Европа все още купува руски петрол, поддържайки Русия добре финансирана, но поради безумното упражнение за закупуване на руски петрол чрез посредник, сделката в крайна сметка струва на европейците милиарди повече, отколкото ако просто бяха закупили петрола директно.

„Руският петрол намира пътя си обратно в Европа въпреки всички санкции, а увеличаването на износа на горива от Индия на запад е добър пример за това“, каза Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол във фирмата. – „С Индия, която приема толкова много руски барели, това е неизбежно.“

Както отбелязва Bloomberg, развитието е двустранно за ЕС. От една страна, блокът се нуждае от алтернативни източници на дизел сега, когато прекъсна директните потоци от Русия, която преди това беше негов основен доставчик. Това обаче в крайна сметка увеличава търсенето на барелите на Москва и означава допълнителни разходи за товари. С други думи, Европа не постига нито една от целите си за ембарго (т.е. да държи руския петрол извън пазара, за да попречи на Путин да използва петрол за финансиране на войната в Украйна), като същевременно е ударена от далеч по-високи цени на енергията.

Това също така означава по-голяма конкуренция за европейските петролни рафинерии, които нямат достъп до евтин руски суров петрол, и идва на фона на по-широк пазарен контрол за това откъде идва вносът на дизел в региона.

Главният изпълнителен директор на Repsol SA Джосу Джон Имаз заяви, че руският дизел навлиза незаконно в Европа и призова властите да ограничат дейността. Той не говореше за търговията през Индия, а за потоците дизел, които произхождат от Русия. Което, разбира се, е едно и също нещо.

Предварителното разследване по въпроса от испанските власти не откри доказателства, че руски дизел навлиза в страната, заяви правителствен служител, добавяйки, че разследването продължава. Разбира се, никой в Европа не иска да признае, че косвено финансира Путин, така че очаквайте още много такива „открития“, тъй като всички останали страни се опитват да намерят дали внасят руски петрол, само за да открият, че всички, освен тях, го използват.

Междувременно вносът на рафинирани горива в Европа от Индия се очаква да нарасне над 360 000 барела на ден, изпреварвайки точно този на титана износител на петрол Саудитска Арабия, показват данните на Kpler.

И черешката на тортата: вносът на руски суров петрол в Индия се очаква да надмине 2 милиона барела на ден през април, което представлява почти 44% от общия внос на петрол в страната, според данни на Kpler. След това Индия бързо реекспортира петрола или го преработва първо в дизел и бензин, а след това го продава на европейски клиенти.

ИЗТОЧНИК: Zero Hedge

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Европа купува рекордни количества руски горива през Индия и плаща огромна надценка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!