Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Кирил Топалов: Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, след като няма славянски език

Проф. Кирил Топалов: Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, след като няма славянски език

Автор: "Сега"

Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, тъй като славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е продукт на съветския натиск. За съжаление е, че и до този момент някои наши учени старобългаристи използват този термин. Това обяви пред БНТ проф. Кирил Топалов - писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач и дипломат, а също и бивш директор на Народната библиотека. "Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език и дори конкретно може да се каже - въз основа на солунския диалект", поясни Топалов и цитира част от житието на Кирил и обръщението на византийския император Михаил, когато възлага задачата на Кирил и Методий.

Той определи като недопустима фалшификация и гавра с българския принос за славянските култури и световната история поредната провокация - изложбата в Руския културно-информационен център. В нея светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

"Какво означава реформирали кирилицата? - попита Топалов и обясни, че няма как да се реформира нещо, което още не е съществувало. - Кирил и Методий създават глаголицата, а кирилицата и по-късно творение."

Проф. Топалов припомни и провокацията отпреди няколко години, когато Владимир Путин заяви, че азбуката е произляла от македонските земи.

"Всичко това не е случайно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път", обясни проф. Топалов.

Той е категоричен, че 24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите славянски култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., е абсолютно неправилно, просто защото славянска писменост няма.

"Има първа и втора вълна на южнославянско влияние в Русия, а Русия се покръства с българските литургични книги. Едва през XV-XVI век, след втората вълна, вече има руско влияние върху Евтимиевата стилистика, когато се формира и църковнославянският език. Но и за какво южнославянско влияние говорим - попита Кирил Топалов - Сръбско ли, македонско ли, какво - ако не българско?"

Изложбата "Изворът на славянската култура", подредена в навечерието на 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас.

Източници: БНТ, "Сега"

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!