Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Биофизици откриха, че във вътрешността на живите клетки съществува гигантско електрическо поле

Снимка: currentsinbiology.tumblr.com

BGfactor

До сега се считаше, че потенциал има само на мембраната на клетката, а вътре в нея поле не съществува.

Най-малкият волтметър не е електронно, а фотонно устройство. Това е наночастица от специален оцветител с диаметър само 30 нанометра. Ако той бъде осветен със синя светлина, отдава двоен импулс – зелен и червен цвят. Съотношението между интензивността на тези два цвята зависи от напрежението на електрическото поле в мястото, от което се излъчват т.е. от местоположението на наночастицата.

В една жива клетка могат да бъдат поставени хиляди такива нановолтметъри. Именно такъв опит е направила групата от учени, създатели на волтметъра. Той е дело на изследователи от Мичиганския университет (University of Michigan) ръководени от професор Раул Копелман (Raoul Kopelman). Резултатите от експеримента били удивителни. Оказало се, че в цитозолата, подобна на гел течност, с която е запълнена клетката между плазмената мембрана и ядрото, електическото поле е изключително високо – над 15 милиона волта на метър. За сравнение полето в обикновена къща е 10 волта на метър, а точно под високоволтов далекопровод е около 10 хиляди волта на метър. Това означава, че електрическото поле в клетката е 1500 пъти по-високо от това създавано от високоволтов далекопровод.

“До сега се считаше, че потенциал има само на мембраната на клетката, а вътре в нея поле не съществува. Впрочем, до сега никой не можеше да измери това поле. Сега вече е нужно да се търси механизъмът, който предизивква толкова силно вътрешно поле в живата клетка. Подозирам, че търсенето на този механизъм ще създаде много неприятности на биофизиците” – коментира професор Копелман.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!