Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Туристически тюрлюгювеч и „чадъри на нулеви цени, а на други места – още по-символични“

Автор: Лияна Панделиева

През настоящето лято да се готвят за някаква заетост могат само онези, които еднолично управляват малки обекти, защото никой няма да напусне свободата на дома си, за да се превърне в пациент на хотел. Много удачно представител на бранша коментира, че следващата стъпка на Министерство на туризма е да категоризират полеви болници.

Трагикомичен туристически тюрлюгювеч е забъркан у нас от толкова министри и ръководители на държавно и локално ниво, че те самите вече не са в състояние да разплетат кашата от инструкции, съвети и обещания, с които оплетоха целия бранш.

За да не се налага да четете до края: според министъра на туризма това лято ще се предлагат „чадъри на нулеви цени, а на други места – още по-символични“. За сметка на това свободните зони ще бъдат намалени, за да се увеличи дистанцията между чадърите в платената. Поредният жален опит на министъра на туризма Николина Ангелкова да увери българите, че няма да плащат за препичането на плажа се разби почти веднага в ясните изказвания на концесионерите, които заявиха, че няма как да плащат от джоба си за почистване на плажа, за спасители и за спазване на всички изисквания, според концесионния договор.

Някой сеща ли се за коя поредна година Ангелкова обещава безплатна сянка?

За първи път тя се зарече, че това ще се случи през 2015 г., когато вече беше цяла година министър. Сега сме 2020 г. и за пореден път концесионерите казаха в прав текст, че няма как това да се случи. 

От обобщените изказвания на министри и щабове стана ясно, че те така и не са разбрали, че туризмът в България е нещо повече от Черноморие и чартъри. И защото не знаят какво представлява националния туризъм заявиха, че ще подкрепят всеки чартър с туристи към страната ни с по 35 евро на седалка. После стана ясно, че това ще са чартъри, изпълнени само от български компании. Никой обаче не си направи труда да каже колко туристи с наши чартиращи компании са пристигнали в страната и дали те не са предимно за изходящ туризъм. По неясна причина от тази помощ са изключени всички български туроператори, които купуват блок места в самолетни компании и на практика изпълняват същата дейност, без обаче да наемат самостоятелно самолет.

Успоредно с това бе обявено, че всички изрядни данъкоплатци в държавата, ще получат ваучери за по двеста и няколко лева за почивка на Черноморието (на друго място в страната явно не може!). След няколко дни стана ясно, че такива ваучери ще получат само работещите на първа линия – лекари, медицински сестри и полицаи и то само за държавните почивни станции. Ако се изчерпят местата, тогава ще се мисли и за хотели. Само не уточниха през коя година ще получат ваучерите, че повечето от тях все още си чакат обещаните допълнителни средства към заплатите.

После започна разписване на мерки за сигурност и безопасност, които се люшкат между абсурда и комедията.

Първо: щяха да затварят хотелите, където се появи болен от коронавирус и всичките му гости да бъдат поставени под карантина.

Второ: Като стана ясно, че никой няма да влезе в хотел при прогнозата да бъде арестуват там, бе решено да бъде отделено помещение за изолация на болен от коронавирус и за него да се грижи частен лекар, който да му носи и храната. Ако се разболеят четирима души, например, не е ясно какво става.

Трето: Камериерките тайно да следят за индикации за заболяване у гостите на хотела. Тази идея е изключително странна, след като камериерките влизат в стаите, само когато гостите отсъстват и не е ясно по кои следи в стаята трябва да решават какво е здравословното състояние на госта;

Четвърто: Камериерките да трият всички открити повърхности в хотелите с дезинфектант на всеки два часа. Някой наскоро да е влизал в голям магазин, който се дезинфекцира по такъв график и да е усетил миризмата?

Пето: Целият персонал да бъде с маски, шлемове и ръкавици.

Шесто: Всички гости да бъдат вътре с маски и ръкавици.

Седмо: Да не работят климатиците – може само вентилатор. Температура от 40 градуса в стаята категорично не е здравословна обаче.

Осмо: Няма да работят басейните в СПА хотелите, но иначе в басейн може да се влиза след дезинфекция на ръцете.

Почти разплакана в телевизионно студио, Ангелкова коментира поредното искане на оставката ѝ от бранша с думите, че не тя е докарала коронавируса, не тя е затворила границите, тя само опитвала да помогне в много трудни времена.

В това е проблемът: опитите ѝ за помощ останаха хаотични, неясни, противоречиви и несъстоятелни.

Гигантското объркване започна с твърдото изявление на министъра през февруари, че всеки, който е платил за пътуване, което няма да се състои, веднага да си поиска парите.

Като стана ясно, че почти всички туроператори ще фалират веднага, защото нямат живи пари, за да ги върнат веднага на клиентите, Ангелкова заяви, че всички неосъществени пътувания ще бъдат подсигурени с ваучери, които могат да бъдат използвани в рамките на 24 месеца. Съществен проблем се оказа обстоятелството, че няма как договорът „Професионална отговорност“ със застрахователите да е за 12 месеца, но ваучерите да са валидни за двойно по-дълъг период.

След това тя направи среща със застрахователните компании, за да им разясни техните отговорности и задължения, в резултат на което те започнаха едностранно да прекратяват договорите си „Професионална отговорност“ с туроператорите, което постави туроператорите пред фактическо закриване и в крайна сметка мнозина от тях платиха тройно и четворно по-високи цени за нова застраховка, за да продължат да съществуват, без дори да е ясно кога туризъм отново ще случва.

Какво разпореди министърът обаче? Тя забрани „организираните“ пътувания, което пак показва пълно непознаване на терминологията. Всяко пътуване е „организирано“, но не всяко е групово.

И докато ставаше дума колко хотели евентуално няма да отворят врати през летния сезон на Черноморието (никой и никога не е чувал Ангелкова да говори за друго, освен за морето, защото по думите ѝ това било най-важно и за българските, и за чуждите туристи), вечно готовият да коментира всяка туристическа тема Румен Драганов заяви, че у нас изобщо няма затворени хотели, защото всичките над 5000 си работят постоянно.

Това е леко притеснително, защото поне по данни на Националния статистически институт (НСИ) – единственият официален източник на статистическа информация у нас, общият брой на хотелите в България е 3458. Обявените легла за цялата страна са малко над 335 хиляди, а в същото време само в курорта Слънчев бряг, те са 350 хиляди по данни на управата на самия курорт. Какво казва НСИ обаче? На Слънчака леглата са 63 хиляди и хотелите са 160, според НСИ. Явно в официалните данни на държавата се губят 175 хиляди кревати и прилежащите към тях туристи. В не толкова официални данни, за същия курорт се цитира числото 200 за броя на хотелите. Ако това е така, то нито един хотел не е с по-малко от 1500 стаи.

И веднага стигаме до другата тема: по думите на самия бранш между 40 и 70 на сто в хотелиерския и ресторантьорския бранш са в сивия сектор.

Ерго: всички изброени мерки за безопасност, режим, забрани и правила засягат единствено и само честните играчи на пазара.

Министър Ангелкова, след повече от петилетка закъснение, с гордост обяви, че системата за регистрация на гостите на хотелите в реално време ЕСТИ, е напълно функционална и хотелиери се надпреварват да се записват в нея. Затова, когато говори за нещо статистическо, тя се позовава на тази система, която обаче е тайна като достъп и служи единствено и само на нея самата. До този момент нито един журналист не е задал въпроса защо успоредната на НСИ система за отчет е за частно министерско ползване.

Досега министърът нито веднъж не е отговорила на въпроса: как е възможно в България за година (по данни на НСИ) да влязат над 12 млн. чуждестранни туристи (2018 г.) и от тях 3,9 милиона да са били на хотел. Следователно ние продължаваме да не знаем къде се губят туристи, които надвишават населението на България. Липсващата бройка обаче отлично пасва на прогнозата за сивия сектор.

В разгара на Covid кризата се оказва, че за Ангелкова не съществува друг вид туризъм, освен морски.

Затова тя заяви, че ще бъде направено онлайн приложение за свободните чадъри по плажовете, отстоянието между които ще се увеличи и така хората да знаят къде могат да полегнат. Казано от министър, която втори мандат не може да се пребори за създаването на реално работещ туристически портал, чиято цена е вече 6 млн. лв., звучи комично.

Фактите са, че в България никога е издавана заповед хотелите да не работят, но заповед на министъра на здравеопазването забранява гостите на хотелите да влизат в ресторанта, в СПА центъра и фитнеса.

Какво не прави Николина Ангелкова за туризма? Същото, което не е правила и досега: тя не е в състояние да създаде дългосрочна политика и да обхване всички сектори, които тепърва трябва да бъдат във фокуса на вниманието на българите. Свалянето на ДДС за ресторантите, което няма нищо общо с нейните усилия, а е еднолично политическо решение на премиера Бойко Борисов (който така и обясни решението си), за пореден път показва липсата на дългосрочна идея. Първото, за което се усетиха гражданите е, че ресторантът ще продава алкохол с 9 на сто надценка, следователно оттам вече ще си пазаруват пиенето. Трогателно е как един представител на ресторантьорския бранш в тв репортаж обеща да изсветлеят оборотите на заведенията.

Второто и всъщност най-ключовото, което се отнася до туризма у нас: при все още пълна неяснота за това колко са хотелите в България, колко са леглата, никой не може дори да започне да предполага какво ще бъде движението на хората и в кои направления и за какъв вид туризъм.

В момента се отваря най-голяма перспектива пред къщите за гости, частните домове, давани под наем и местата, чието местоположение предлага свобода и пространство – тоест къмпингите. В идните години огромна популярност ще добиват всички форми на пътуване, които гарантират индивидуален подход, пространство и здраве. Неприятна подробност е, че въпросът с къмпингите така и не е решен – независимо дали става дума за планини или море. Това се оказа непосилна задача за министъра.

В продължение на десетилетия лятната заетост на хотелската ни база зависи пряко от Русия, Германия, Румъния, Полша, Великобритания. Статистиката сочи също, че близо 1,3 млн. гърци и 1,5 млн. турци са дошли у нас през 2018 г., но ако някой някога види гръцки или турски турист на нашето Черноморие, желателно е да повика телевизиите, защото това ще е уникален прецедент. Най-многобройни са румънците – над 2 млн., които са двойно повече от германците и то защото 90 на сто от тях идват у нас с личните си автомобили.

Излишно е да говорим за нишов туризъм в България – няколкото туроператора, които се занимават с подобна дейност, са рядко изключение и продължават да оцеляват благодарение на отдадени на тяхната кауза международни партньори.

Нито Николина Ангелкова, нито някой от екипа ѝ някога е опитвал да разработи дългосрочна концепция за нишовите пътувания, за реално обвързване на природния, здравния и културния туризъм. Такива неща се правят в Колумбия, в Перу, в ЮАР, Гватемала, Намибия, но е твърде далеч от капацитета на нашето ръководно туристическо тяло. И конгресният туризъм никога не се състоя, но сега вече е гарантирано, че ако в идната петилетка няма и да направи опит да се съживи у нас.

Какво всъщност проумяха българите в резултат от паническите и ежечасно променяни изисквания, нелепо преписани от основните насоки на Световната здравна организация:

Първо: Всеки, който иска да почива, да намери по препоръка на приятел място, където ще може да се живее нормално в рамките на седмица;

Второ: Всеки почиващ да си търси самостоятелно жилище, по възможност от Airbnb, за да не бъде побъркан от маски, ръкавици, дезинфекции и тайни проверки от камериерки;

Трето: Ако ще е на море, задължително да е на неохраняем плаж, а ако е на планина – да не е в хотел.

През настоящата година към летните ни курорти чужди туристи няма да дойдат и ако това се случи, ще е съвсем в края на сезона и то в толкова малки групи, че реално и с тях, и без тях, трагедията ще е все същата. През настоящето лято да се готвят за някаква заетост могат да се готвят само онези, които еднолично управляват малки бекти, защото

никой няма да напусне свободата на дома си, за да се превърне в пациент на хотел.

Много удачно представител на бранша коментира, че следващата стъпка на министерство на туризма е да категоризират полеви болници.

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!