Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медик за заповед на Ананиев: Недопустимо е лечението против волята

Медик за заповед на Ананиев пред Lupa.bg: Недопустимо е лечението против волята

Заповед 264/14.05.2020 на здравния министър Кирил Ананиев-налага принудителната изолация и хоспитализация на хора със симптоми на COVID-19 . Недопустимо е лечението против волята. При психичноболните има двуинстанционно съдебно производство преди човек да бъде хоспитализиран. Опасността за обществото се преценява от съда, а не от лекар и полиция. Това заяви пред Lupa.bg д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

„В случая кой преценява?! Обществената опасност не се определя от лекарската преценка. Не може полицай, лекар или здравен инспектор да казва кой е опасен и кой не е”, възмущава се медикът.  

Тя обърна внимание, че лицата над 60 г. ще бъдат задължително настанявани в здравни заведения независимо от тежестта на болестта им. „Кой пересонал ще ги лекува? Коя здравна система би издържала с толкова застаряло население?! Постъпването в болница трябва да има медицински индикации, а не да се преценява на база възраст”, посочи медикът.

"Тази заповед или е необмислена, или е направена от глупост. Възможно е и съзнателно да е издадена", допусна психиатърът.

Източник/ци: https://lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!