Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Счетоводител разкри как бе откраднат "Кремиковци"

Месеци преди продажбата, металругичния комбинат натрупал 60 млрд. лв. загуба. Решението да се даде само за 1 долар на съмнителен наш бизнесмен е взето лично от Костов

Счетоводител разкри как бе откраднат 'Кремиковци'

Металургичният комбинат „Кремиковци“ е натрупал огромни загуби буквално месеци преди да бъде продаден срещу 1 долар. Това обяви в сензационно интервю в предаването „Следите остават“ на БНТ бившият главен счетоводител на компанията Мирослав Борисов.

В „Кремиковци" по оперативни данни финансовият резултат е загуба в размер на около 60 милиарда (стари) лева (тоест 60 млн. лв. - б.р.). Тази сума на пръв поглед изглежда много голяма. Загубата започна да се генерира от края на третото тримесечие на 1998 г. Приблизително по около 10-15 милиарда ежемесечно. То е загуба от основната си производствена дейност. Дотогава, до този период, последните 3 години "Кремиковци" от основната си дейност генерираше печалба в размер на около 50 милиарда средно месечно. За около 2-3 месеца "Кремиковци" е в състояние да изплати задълженията си - просрочените казвам“, разказва още Борисов.

Строителството на Металургичен комбинат „Кремиковци“ започва през 1960 г, а през 1963 г влизат в експлоатация първите мощности. Още от създаването си е нерентабилен, работи с огромни дотации от държавния бюджет и с внос основно на руска желязна руда през пристанище Бургас. Транспортират я с товарни влакове. В най-добрите години там работят 23 000 души. 24 000 декара площ, 720 км автомобилни и железни пътища, ж.п.гара, автобусен транспорт, 35 завода, ТЕЦ, язовир, рудник, 35 медицински пункта, битов комбинат, почивни станции във Велинград, Китен, Хисаря, Вършец, Кюстендил, Павел баня, Поморие, Панчарево, Витоша и Стара планина. Източването му започва веднага с демократичните промени.

Иван Костов като министър-председател

След като се стига до натрупването на стотици милиони дълг на "Кремиковци" и включването му в списъка на предприятията в изолация, които ако не се продадат до 30 юни 1999 г, трябва да се ликвидират. Ликвидирането обаче ще извади всичките 16 000 работници пред Министерския съвет, И комбинатът е продаден. В последния момент, 2 седмици преди крайния срок. Само за 1 долар. С решение на Министерския съвет. Решението за продажбата на "Кремиковци" на дружеството "Дару Металс" на Валентин Захариев е взето от Министерския съвет на 14 юни 1999 г. Оказва се, че компанията е предпочетена пред няколко други доста сериозни инвеститора.

Приватизаторът на "Кремиковци" Валентин Захариев взима завода само за 1 долар

„Обявява се процедурата и идват кандидати. Идва "Дюферко", това е швейцарски концерн, който съдържа вътре в себе си металургични заводи, съдържа строителни холдинги, съдържа банки и който разполага със свободни средства от порядъка на 32 милиона марки, това е в най едър план състоянието на "Дюферко". Второ, идва "Ердемир", това е турски холдинг, който е металургичен и чийто 51% от неговата собственост, от неговите активи, се държи от държавата, която стои зад него като бетон и поема всички неща и по инвестиции, разходи, всичко, което "Ердемир" ще обещае. "Дару металс" е фирма, създадена само за целта на приватизацията, тази фирма има наемен офис, зад гърба си няма нищо“, обяснява икономическият експерт Мика Зайкова.

Консултантите препоръчват да се продаде на цена между 40 и 103 милиона долара. Консултантът „Аткинс“ посочва само две от офертите като надеждни за реализация - на „Ердемир“ и на „Дюферко“, и избира турския концерн „Ердемир“ като единствен играч в шорт-листата, която се формира на втория етап от приватизационната процедура.

"Извинете, нито Костов е глупак, нито Правителството е глупак, нито надзорният съвет на Агенцията за приватизация. Седиш и се чудиш какво се случва! Изведнъж те казват - ами да избираме "Дару металс". Как се случва това, освен ако не е някаква гигантска корупция и обещания за милиони, не мога да си го обясня! И не е вярно, че е заради това, че ще върне Захариев старите дългове. Чисто и просто той им е обещал милиони, друго обяснение нямам за това нещо. И то милиони кеш. Освен това той има офшорни фирми. През тях могат да се превъртат печалби, изобщо да си текат милионите. Вижте, лично решение това е на Костов. Според вас на кой ги обещал, на кой ги е обещал? Аз не виждам друго решение. Костов беше един доста така човек, който обичаше да командва... Въпреки това държеше нещата в ръцете си. Костов беше умен икономист, не мога да се каже, че е сбъркал, че се е заблудил. Това си е чиста корупция. И ако питате мене кой, на първо място това трябва да е Костов и всички там покрай него“, разказва още Мика Зайкова.

Целият филм-разследване за кражбата на "Кремиковци" може да гледате в сайта на БНТ на адрес:
https://bnt1.bnt.bg/bg/a/koy-kolko-otkradna-ot-kremikovtsi

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!