Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Искат разследване на ВМРО с отворено писмо до президента, Борисов и Гешев!

Искат разследване на ВМРО с отворено писмо до президента, Борисов и Гешев!

otupor.com: На редакционната поща получихме отворено писмо подписано от общественици и журналисти, с което се иска разследване на партията ВМРО-БНД. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ИВАН ГЕШЕВ

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТНОСНО

ДЕЙНОСТТА НА ПАРТИЯ ВМРО-БНД И НЕЙНАТА СЪВМЕСТИМОСТ С КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На основание чл. 45 от Конституцията на Република България се обръщаме към държавните органи относно дейността на политическа партия „ВМРО-Българско национално движение“ (ВМРО-БНД). Считаме, че е необходимо да се изясни дали тази политическа партия не нарушава системно Закона за политическите партии и Конституцията и дали дейността на нейни представители не е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията.

ФАКТИЧЕСКА ОБОСНОВКА

Обвинения за търговия с българско гражданство и престъпления по служба

На 17.02.2017 г. БНТ излъчва репортаж на Валя Ахчиева, в който се твърди, че 114 души издирвани от Интерпол са получили българско гражданство чрез Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която им е издала удостоверения за български произход. По това време ДАБЧ се оглавява от Борис Вангелов, който е член на партия ВМРО-БНД. Тези разкрития стават повод вицепрезидентът Илияна Йотова да спре временно подписването на укази за издаване на българско гражданство на чужденци. (https://news.bnt.bg/bg/a/akhchieva).

На 29.10.2018 г. специализираната прокуратура провежда акция във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба в ДАБЧ, арестувани са близо 30 души, сред които и председателят на агенцията Петър Харалампиев, назначен по предложение на ВМРО-БНД. Една година по-рано същият е заподозрян от някои български медии за неонацистки възгледи, заради негова снимка. (https://clubz.bg/75096-30_arestuvani_za_korupciq_v_agenciqta_za_bylgarite_v_chujbina)

На 02.11.2018 г. бившият директор на дирекция „Българско гражданство“ към Министерския съвет, Катя Матева, обявява пред bTV, че партия ВМРО-БНС се издържа от схема за продажба на българско гражданство. Матева казва, че е сезирала затова президента, министър-председателя и ДАНС още през 2016 и 2017 г. (https://btvnovinite.bg/predavania/katja-mateva-imam-dokazatelstva-che-vmro-se-izdarzha-ot-prodazhba-na-balgarsko-grazhdanstvo.html).

На 07.11.2018 г. прокуратурата оповестява, че действащият депутат от „Обединени патриоти“ и член на ВМРО-БНД Борис Вангелов е уличен, че докато е бил председател на ДАБЧ (2015-2017 г.) е допуснал нарушения в процедурата за даване на удостоверения за български произход на чужденци, а през юли 2018 г. Върховната административна прокуратура се е самосезирала по публикации в медиите, че 114 лица издирвани от Интерпол са получили българско гражданство (http://legalworld.bg/75575.prokuraturata-ulichi-v-narusheniia-deputata-ot-vmro-boris-vangelov.html&orderby=2).

На 27.12.2018 г. френският вестник „Монд“ публикува статия за търговията с българско гражданство, в която се споменава ролята на партия ВМРО-БНД. В статията се посочва, че през същата година в САЩ са задържани етнически албанци с български паспорти, заподозрени в тероризъм, а през 2017 г. в Гърция са задържани двама бивши ръководители на македонските специални служби, докато са се опитвали да напуснат страната чрез български паспорти с фалшиви имена (http://legalworld.bg/76929.bylgariia-e-raztyrsena-ot-skandal-za-tyrgoviia-s-pasporti.html).

На 19.02.2020 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) взима решение за внасяне на иск в Софийския градски съд за отнемане на 766 438.47 лв. от бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов. Той е разследван заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев за участие в организирана престъпна група за искане на подкупи от чужденци, кандидатстващи за удостоверение за български произход (http://www.ciaf.government.bg/news/view/kpkonpi-vnas-ja-v-okryjnite-sydili-sht-a-iskove-na-ob-sht-a-stojnost-7-544-917-leva-472/).

Подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, и разпространяване на фалшиви новини

На 10.07.2017 г. пред Нова телевизия заместник председателят на ВМРО-БНД и европейски депутат Ангел Джамбазки прави невярното внушение, че в Западна Европа се води „гражданска война по улиците“, защото там се насърчава различието. Той внушава също така, че до гражданска война може да се стигне и в България, заради „циганския проблем“ (https://www.djambazki.org/media/view/1313/nova-tv-djambazki-krajnoto-reshenie-e-da-niama-geta).

На 08.01.2019 г., по повод на битов инцидент в с. Войводиново, председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, заемащ поста вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, казва пред медиите: „Циганите в България станаха изключително нагли! Търпението на българското общество се изчерпа”. Тези негови думи предизвикват напрежение в обществото – срещу Каракачанов са внесени 3 жалби в Комисията за защита от дискриминация, организирана е подписка за неговата оставка, провеждат се протести в България и чужбина. (https://trafficnews.bg/temite-na-traffic-news/karakachanov-tsiganite-balgariia-stanaha-izklyuchitelno-127564/).

На 09.01.2019 г. Искрен Веселинов – заместник председател на ВМРО-БНД и депутат от „Обединени патриоти“ заявява пред в. „Труд“, че по един милиард лева годишно държавата плаща за „социално включване“ на ромите, без да се позовава на никакви документи и източници. Веселинов признава, че никой не знаел точно колко пари са изхарчени, но прави необоснованото заключение, че със сигурност ставало дума за десетки милиарди левове. (https://trud.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5/).

На 11.01.2019 г. председателят на ВМРО-БНД казва пред “Канал 3”, че готвените протести във Войводиново няма да доведат до междуетнически сблъсъци, защото единият етнос вече се е изнесъл, населението било доволно, а на Каракачанов му стигало, че неговите хора от ВМРО и армията били зад гърба му (https://kanal3.bg/news/91278-Karakachanov%253A-%20Amerika-za-Balgariya%20-hrantuti-ciganski-fondacii%252C-te-ya-kradat).

На 11.01.2019 г. вечерта в с. Войводиново се провежда протест, в който участват действащи и бивши военни. Протестът е организиран чрез социалните мрежи от бившия командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков. На протеста са издигнати антиромски лозунги. От изявление на военния министър и председател на ВМРО-БНД става ясно, че този протест с участие на военнослужещи е организиран с неговото знание и одобрение. По-късно през годината генерал Шивиков е издигнат от ВМРО-БНД за кандидат в изборите за Европейски парламент и за кандидат за кмет на Карлово в местните избори. (https://www.mediapool.bg/i-voenni-se-vklyuchiha-v-poredniya-protest-vav-voivodino-news288497.html).

На 06.02.2019 г. партия ВМРО-БНД разпространява до медиите „Концепция на Красимир Каракачанов“, чието пълно наименование е „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“. Нуждата от такъв документ се оправдава с „нарастващото напрежение спрямо циганите в България и създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната“. Според автора на концепцията има „риск в близко бъдеще да избухне конфликт… битов, социален и етнически, в национален мащаб“. Авторът твърди, че съществува проблем с „радикализацията“ на ромите и „вероятност да нараства броя на самоопределящите се като цигани (роми)” в България. Твърди се, че проблемът с ромите бил „цивилизационен, етнически и социален“, тъй като „циганите (ромите) се придържат към източен (неевропейски) цивилизационен модел“. Концепцията на Каракачанов съдържа редица спорни моменти, но ще се спрем само на най-фрапиращите. Освен всичко друго в нея се предлага „при циганките с над две деца да се премахне статутът „самотна майка“. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)”. В т. 1.3.4. от концепцията е пояснено, че на тези жени трябва да се предлага аборт: „вкл. прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет“. В концепцията се въвежда понятието „маргинална раждаемост“ без да се дефинира това понятие и се иска нейното ограничаване. От текста става ясно, че председателят на ВМРО-БНД ще поиска „законодателни промени като въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаване на доброволни отряди по места и др.“ (http://www.bta.bg/bg/c/OT/id/1952885).

На 07.02.2019 г. „Клуб Z“ публикува статия на социолога доцент д-р Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, в която той твърди, че концепцията на ВМРО-БНД „…е първа стъпка към геноцид“ (https://clubz.bg/79218-koncepciqta_na_vmro_lyha_ne_samo_na_rasizym). Доцент Пампоров заявява пред „Свободна Европа“ на 11.02.2019 г., че тази концепция „руши държавността“ като „нахъсва две етнически общности една срещу друга“, а също така доказва, че „има корупция в държавните институции“, тъй като в нея се твърди, че не може да се установи какво е похарчено за ромска интеграция (https://www.svobodnaevropa.bg/a/29762127.html).

На 26.02.2019 г. политическа партия „Европейска сигурност и интеграция“ дава пресконференция във Враца на тема „На България е необходим общ, единен фронт срещу надигащия се фашизъм“. Председателят на партията Тома Томов, бивш районен прокурор на Оряхово, обвинява политиците от коалиция „Обединени патриоти“, че са фашисти и говори за „настъпващ фашизъм в България“. Той прави аналогии с расовите закони в Германия и с геноцида срещу евреите. Според Томов целта на концепцията на ВМРО-БНД е да се прикрие скандалът с продажбата на българско гражданство, който по негово мнение е едно от най-големите криминални престъпления в българската история (http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_d9q6d3ge).

На 25.07.2019 г. председателят на ВМРО-БНД изнася невярна информация за финансирането на „ромската интеграция“ по време на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет. Господин Каракачанов публично заявява, че над 815,5 милиона лева са били изхарчени от държавата с тази цел за 10 години. Веднага след това изявление той е опроверган от другия вицепремиер Томислав Дончев, който е и председател на НСЕИВ. Господин Дончев казва „числата, които цитира колегата категорично са неверни… в никакъв случай това не са пари, които са инвестирани за определено малцинство“. Той уточнява, че правителството не финансира мерки по етнически признак и не събира данни по такъв признак. Въпреки това тези неверни твърдения на председателя на ВМРО-БНД са разпространени от водещи български медии (https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/499741437449241/UzpfSTMzMDQwNDI3NzgxNDgxMjo0Mzk5NzE4NTM1MjQ3MjA/).

На 09.10.2019 г. вицепремиерът Томислав Дончев заявява, че служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е участвал в разпространяването на фалшиви новини за отнемане на деца от родителите им, което е довело до паника и опразване на училища с предимно ромски деца в Сливен и Ямбол. Г-н Дончев споделя пред медиите, че „има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие“, включително политици и партии. Според него целта на подобни акции е всяване на страх и разделяне на обществото, за което МВР и прокуратурата са в течение (https://clubz.bg/88834-donchev_potvyrdi_chovek_ot_voennoto_ministerstvo_sred_nasajdashtite_isteriq_za_decata?fbclid=IwAR0ynVq5zeP05xY0yBYGA5uPOoM14FvqIG97omaEYPjTGBmRcTcOvWUI2ac).

На 09.03.2020 г. общинските съветници в Столична община Карлос Контрера (ВМРО-БНД) и Николай Стойнев (ГЕРБ) номинират за член на борда на „Столичен автотранспорт“ ЕАД лицето Георги Желязков – сътрудник на евродепутата Ангел Джамбазки. Господин Желязков е бил кандидат на ВМРО за районен кмет на „Люлин“. На 11.03.2020 г. общинският съветник от „Демократична България“ Владислав Панев заявява в една от общинските комисии, че са налице съмнения за принадлежност на Георги Желязков към неонацистката организация „Кръв и чест“. В резултат на това номинацията му е оттеглена, но остава висящ въпросът за евентуална връзка на партия ВМРО-БНД с организацията „Кръв и чест“, която е забранена в редица европейски страни (https://www.mediapool.bg/kandidat-za-obshtinski-shef-v-sofiya-e-zapodozryan-za-vrazka-s-natsistka-organizatsiya-news304489.html). Според справка в „Уикипедия“ движението „Кръв и чест“ „има клон в Пловдив и поддържа връзки или сътрудничество с Български национален съюз (БНС), ПП „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД), ПП „Атака“ и ултраси от футболните клубове“ (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2_%D0%B8_%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82).

На 18.03.2020 г. Ангел Джамбазки – зам. председател на ВМРО-БНД и европейски депутат отправя писмено искане до Националния кризисен щаб за борба с коронавирус „да въведе пропускателен режим за гетата като национална мярка“. Той иска от българските власти “да затворят” единствено и само кварталите, населявани от роми, като мярка срещу разпространението на коронавирус, внушавайки по този начин, че само ромските квартали в градовете са потенциални “огнища на зараза”. В резултат на това някои български кметове наложиха етнически базирани ограничения за движението на ромите, които не се прилагат за останалите жители на съответните населени места (https://www.24chasa.bg/novini/article/8320602).

На 19.03.2020 г. „Медиапул“ съобщава, че в общините Казанлък, Нова Загора, Сливен и Ямбол са въведени по-строги мерки „след призив на ВМРО ромските квартали в градовете да бъдат изолирани и поставени под блокада“. https://www.mediapool.bg/reditsa-obshtini-postaviha-romski-kvartali-pod-blokada-zaradi-koronavirusa-obnovena-news304842.html

На 25.03.2020 г. „Факти“ публикува статия озаглавена „Расизъм по време на коронавирус“, в която информира, че група български граждани са поискали от българските евродепутати да се разграничат публично от колегата си Джамбазки, който „вижда в условията на настъпилата пандемия и масова психоза шанс да се оправдае прилагането на злополучната антиромска концепция на ВМРО“ (https://fakti.bg/bulgaria/458533-rasizam-po-vreme-na-koronavirus).

На 31.03.2020 г. „Епицентър“ съобщава, че групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет, председателствана от Карлос Контрера, член на ръководството на ВМРО, предлага приемането на пакет от мерки във връзка с извънредното положение в страната. Сред тях фигурира и „създаване на КПП-та на вход-изход на циганските махали“, но не и за останалите квартали на София, което е по същество дискриминационно третиране на жителите на София по етнически признак (http://epicenter.bg/article/Stolichnoto-VMRO-predlaga–KPP-ta-na-tsiganskite-mahali-kato-chast-ot-merkite-sreshtu-koronakrizata/211974/2/0?fbclid=IwAR0VPMcRGNzvwEmoQvLMLPPm0Pn8EEhQ-zQcVUwcWCimXO44JIt76LGQxSk).

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

На основание гореизложените факти, Ви призоваваме, в качеството Ви на държавен глава, да свикате Консултативния съвет за национална сигурност за разглеждане на въпрос от кръга на неговата компетентност, съгласно чл. 3 от Закона за консултативния съвет за национална сигурност, а именно дали от действията на представителите на политическа партия ВМРО-БНД в изпълнителната, законодателната и местната власт, както и в Европейския парламент, произтичат заплахи за гражданския мир, националната сигурност и правата на българските граждани. В тази връзка Ви призоваваме да упражните и правомощието си по чл. 132а от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ и да изискате от председателя на ДАНС анализ на дейността на партия ВМРО-БНД за срока от май 2017 г., когато тази партия влиза като коалиционен партньор в управлението на държавата до настоящия момент.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Въз основа на гореизложеното апелираме към Вас, в качеството Ви на ръководител на изпълнителната власт, да свикате заседание на Министерския съвет, на което да бъдат обсъдени многобройните данни в медиите за противозаконна и противоконституционна дейност на представители на партия ВМРО-БНД, част, от които са цитирани в настоящото писмо. Считаме, че са налице предпоставките затова, тъй като, според чл. 6, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет, осигуряването на обществения ред и националната сигурност е от компетентността на Министерския съвет като колективен орган на държавна власт. Това се налага и от обстоятелството, че от май 2017 г. до настоящия момент, партия ВМРО-БНД участва в управлението на България като част от коалиция „Обединени патриоти“, което означава, че нейните представители имат достъп до властови и финансов ресурс за реализирането на своите идеи.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Приветстваме действията на българското държавно обвинение срещу сдружение „Български национален съюз – Еделвайс“ за нарушаване на Конституцията на Република България чрез проповядване на насилие и омраза. Считаме, че дейността на представителите на партия ВМРО-БНД е идентична и в абсолютна сходност с доказаната противоконституционна дейност на представителите на „БНС-Еделвайс“, дори тежестта на деянията им са с по-висока степен на обществена опасност, тъй като ВМРО-БНД е политическа партия, чийто членове заемат високи и отговорни държавни длъжности (вицепремиер, министър, депутат и др.). Затова въз основа на гореизложените факти, апелираме към Вас, в качеството Ви на главен прокурор, да предприемете мерки относно партия ВМРО-БНД. Считаме, че са налице основанията за разпускане на партията, предвидени в чл. 40, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за политическите партии и чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България. С настоящото Ви призоваваме да разпоредите проверка на твърденията в медиите относно участието на представители на партия ВМРО-БНД в корупционни схеми за продажба на българско гражданство, които, ако са верни, са от естество да застрашат националната сигурност на България. Призоваваме Ви да разпоредите проверка и на изявленията, декларациите, становищата на представителите на ВМРО-БНД, включително и на така наречената „концепция срещу циганизацията“, на сайта на партията, в медиите и в социалните мрежи, и по-конкретно на председателя и заместник председателите на партията, членовете на ръководните й органи, членовете на партията, заемащи постове на министри, заместник министри, народни представители, европейски депутати, областни управители, общински съветници. Вярваме, че такава проверка е нужна с цел изясняване дали действията на представителите на ВМРО-БНД, засягащи българските граждани от ромски произход, съставляват престъпления по чл. 108, ал. 1 НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология), чл. 162, ал. 1, ал. 3 и ал. 4 НК (проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, образуване на организация с такава цел и членуване в такава организация), чл. 416, ал. 3 НК (подбуждане към геноцид), чл. 417 “б” във връзка с чл. 418 букви „б“ и „в“ НК (апартейд). В тази връзка, смятаме, че е нужно да се изясни също дали до момента са подавани сигнали от граждани срещу представители на ВМРО-БНД до прокуратурата на някое от изброените основания и каква е била съдбата на тези сигнали.

В заключение бихме искали да припомним, че Република България, като пълноправна страна-членка на Европейския съюз, е поела ангажименти, произтичащи от Рамково Решение 2008/913/ПВР на Съвета на ЕС от 28 ноември 2008 г. относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, което задължава страните в ЕС да преследват наказателно форми на дискриминационно поведение, изразяващи се във враждебно слово по признаците раса, цвят на кожата, произход, религия, убеждения, национална или етническа принадлежност, а също и съдебните органи в тези страни да третират расистките и ксенофобските мотиви като квалифициращи обстоятелства при разследване на престъпления.

Ние напълно споделяме разбирането, залегнало в РР 208/913/ПВР, че расизмът и ксенофобията са преки нарушения на принципа на правовата държава, на който се основава Европейският съюз и който е общоприет в държавите-членки. Водени от това убеждение се обръщаме към държавните органи, тъй като смятаме, че повдигнатите с настоящото писмо въпроси попадат във Вашата компетентност и вярваме, че държавният глава, министър-председателят и главният прокурор ще предприемат нужните мерки за гарантирането на националната сигурност, гражданския мир и укрепването на демократичните ценности в Република България.

11.05.2020 г. С УВАЖЕНИЕ,

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА

„ГРАЖДАНИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА“

Ангел Манушев – предприемач

Димитър Атанасов – писател

Емилия Данчева – журналист

Камен Славчев – предприемач

Д-р Лиляна Ковачева – етнолог

Мая Стелиянова – журналист

Миленко Миленков – икономист

Орхан Тахир – юрист

Полина Тодорова – журналист

Светлана Василева – учител

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!